Súpis majetku. Zatiaľ je to cirkevné tajomstvo

Katolícke arcibiskupstvo v nemeckom Kolíne nad Rýnom nemá problém zverejniť svoj majetok, ktorý má hodnotu 3,35 miliardy eur. V niečo podobné od našich, najmä tých bohatších cirkví, sa nedá ani len dúfať. Ministerstvu kultúry už dva roky nie sú schopné dodať súpisy majetkov. Na mieste je otázka, či to nerobia zámerne.

23.02.2015 14:00
cirkev, kňaz Foto:
Ilustračné foto.
debata (64)

Minister kultúry Marek Maďarič adresoval všetkým 18 registrovaným cirkvám na Slovensku požiadavku, aby mu poskytli údaje o majetkoch pred necelými dvoma rokmi. Potrebuje ich na to, aby odborníci vedeli nastaviť rôzne modely pre nové financovanie cirkví. Expertná komisia, ktorá funguje pri ministerstve, chce zistiť, či by sa cirkvi dokázali uživiť aj bez podpory štátu.

V polovici minulého roka mal rezort iba kompletné údaje o počte cirkevných nehnuteľností, aj tie si ministerskí úradníci zohnali sami cez katastre. Spolu je 9 980 cirkevných budov, z toho najviac 5 880 ich vlastní katolícka cirkev. Počet nehnuteľností vo vlastníctve druhej najväčšej evanjelickej cirkvi nie je pre médiá dostupný. Nedala totiž súhlas na jeho zverejnenie.

Z ministerstva kultúry uviedli, že čo sa týka ďalších údajov o financiách, cirkvi ich dodali len čiastočne. Hovorca Jozef Bednár spresnil, že dokázali vyčísliť len to, aký podiel z ich každoročných príjmov tvorí štátna dotácia. „Oslabujú tým svoju argumentačnú pozíciu, keď budú obhajovať potrebu dotácií na ich činnosť zo strany štátu,“ doplnil. Nespresnil však, či to znamená, že sa im dotácie budú znižovať. Podľa údajov z ministerstva štátna dotácia pri najväčších cirkvách tvorí z ich celkových nákladov okolo 25 percent, pre menších cirkvách je podiel od 25 do 90 percent.

Katolícki biskupi tvrdia, že požiadavka na dodanie súpisu majetku nie je aktuálna. „V rámci skúmania expertnej komisie pri ministerstve kultúry bol spomenutý tento návrh, ale v zmysle rokovaní sa táto požiadavka nepotvrdila ako prioritná a aktuálne nie je nastolená,“ uviedol hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara. Na otázku, či súpis majú vypracovaný, neodpovedal.

Evanjelická cirkev priznala, že Maďaričovi súpis majetku ešte nedodali. Tajomníčka pre mediálnu komunikáciu Edita Škodová to odôvodňuje tým, že nedostali podklady od všetkých 323 cirkevných zborov. „Cirkevné zbory sú samostatnými hospodárskymi jednotkami. Správu o hospodárení každoročne predkladajú zborovému konventu,“ odkázala Škodová. Dodala, že termín konania konventov je do konca marca.

K majetkom sa cirkvi dostali po páde totality cez dva reštitučné zákony. Čo sa týka pozemkov, veľkú časť im vracal Slovenský pozemkový fond, spolu ide o viac ako 477 štvorcových kilometrov (47 735,6 ha). Najviac reštituovala rímskokatolícka cirkev, evanjelická a gréckokatolícka cirkev. Lesy SR cirkvám vrátili takmer 700 štvorcových kilometrov (70 000 ha), z toho najviac, takmer 80 percent pripadlo katolíkom. Katolícka cirkev však tvrdí, že štát jej dodnes nevrátil všetku pôdu, o ktorú prišla pred rokom 1989.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Maďarič #odluka cirkví od štátu #financovanie cirkví