Samson: Slovensko je v nezávideniahodnej situácii

Ešte nie je čas na zmiernenie protiruských sankcií, zhodujú sa bezpečnostní analytici. Premiér Robert Fico, naopak, cez víkend vyzval na ich zmäkčenie ako snahu podporiť prímerie na východe Ukrajiny.

24.02.2015 09:00
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata (228)

Kritici zmiernenia sankcií argumentujú krehkým prímerím, ktoré sa nedodržiava, a preto ani nevidia zmysel v tom, aby rázny postup Západu voči Rusku akokoľvek poľavil. Bezpečnostný analytik Ivo Samson momentálne čas na ústup aspoň od časti sankcií nevidí. Poukázal na vyjadrenia západných štátnikov, ktorí sa zväčšia vyjadrujú v tom zmysle, že Rusko a jeho spojenci nedodržiavajú dohody z Minska. Podľa Samsona by povolenie tlaku bolo znakom toho, že Rusko je spoľahlivým partnerom pri plnení záväzkov, ktoré vyplývajú zo 14 bodov dohody z Minska, ale toto Západ netvrdí.

„Zmiernenie sankcii nielenže neprichádza do úvahy, ale ak chce Západ niečo urobiť, asi bude musieť siahnuť, aj keď to bude na jeho škodu, k posilneniu sankcií. K tomu vedie celá logika sporu, pretože sa ukazuje, že Rusko potrebuje južný koridor Ukrajiny a bude povstalcov podporovať ďalej,“ mienil Samson.

Postoj slovenskej politickej scény nie je k sankciám jednotný. Parlamentná opozícia kritizuje premiéra za jeho výroky o opatreniach namierených proti Rusku. Prezident Andrej Kiska, ktorý bol v nedeľu na Ukrajine, vyhlásil, že keby Rusko nepomáhalo separatistom, konflikt by bol zažehnaný.

Faktom však je, že Slovensko sa vždy pridalo na stranu EÚ, ktorá od minulého roka uvalila na Rusov už niekoľko sérií ekonomických protiopatrení. Rovnako na zozname osôb, ktoré majú zakázané cestovať na územie krajín EÚ, sú okrem predstaviteľov Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky aj viacerí spolupracovníci ruského prezidenta Vladimíra Putina, ako aj predstavitelia ruskej Štátnej dumy.

Podľa premiéra je čas na Európskej rade povedať, či nepodporiť prímerie zmäkčením niektorých sankcií. „Prijali sme zoznam niektorých ľudí, ktorí nemôžu cestovať, a na jednej strane hovoríme, že máme viesť dialóg s ruskou stranou, a na druhej strane sme zakázali predsedovi ruského parlamentu Naryškinovi cestovať po Európe. Tak sa dialóg nedá viesť s ľuďmi, ktorí nemôžu cestovať. Tak ja si myslím, že by bolo možno dobré niečo urobiť, aspoň také symbolické,“ hovoril premiér Fico v RTVS s tým, že by sa zmiernenie nemalo dotknúť ekonomických a finančných protiopatrení. Premiér upozornil, že Slovensko reálne pomohlo Ukrajine, keďže technicky zabezpečuje 30 percent jej ročnej spotreby plynu. „Mňa napríklad zaujalo, že Maďarsko sa úplne rozhodlo vypnúť plyn, pokiaľ ide o smer západ-východ, teda spojenie Maďarska a Ukrajiny,“ upozornil Fico. Podľa neho pomoc Slovenska je „najvýznamnejšia“, akú vôbec členská krajina EÚ poskytuje Ukrajine.

Analytik Samson uviedol, že Slovensko je v nezávideniahodnej situácii. Potrebuje dobré vzťahy s Ruskom a Ukrajina je takmer na úrovni strategického partnera, takže Slovensko musí lavírovať. „Slovensko, aby si uchovalo priazeň Ruska, musí hrať na istú nôtu ako maďarský ministerský predseda. Potrebuje Rusku niečo ponúknuť, aby sa obchod, a najmä dodávky strategických surovín uchovali. Zmiernenie pomocou škrtnutia persony non grata z Ruska je symbolické, ale nemá do činenia so sankciami, ktoré Rusko poškodia ekonomicky,“ zhodnotil analytik.

Bývalý politik a súčasný predseda Slovensko-ruskej spoločnosti Ján Čarnogurský zasa argumentuje, že sankcie na postoj Ruska nevplývajú. „Podpora rusky hovoriaceho obyvateľstva na východnej Ukrajine, prípadne otázka Krymu sú pre Rusko príliš dôležité, než aby mohli zmeniť jeho postoje na akékoľvek sankcie Západu,“ poznamenal. Podľa neho by zmäkčenie bolo signálom, aby sa Rusko zúčastňovalo ďalších rokovaní a dohôd o znížení napätia medzi Ukrajinou a jej východnými provinciami. Rovnako by podľa Čarnogurského išlo o dobrý znak toho, že sa EÚ začína vymaňovať z područia USA. Tvrdenia, že nebyť podpory Ruska, konflikt na Ukrajine by sa skončil, komentoval slovami, že by sa tak stalo za cenu vyvraždenia desiatok a stoviek rusky hovoriacich ľudí ako napríklad vlani 2.¤mája v Odese. „To Rusko nemôže dopustiť a nemala by to dopustiť ani Európa,“ dodal Čarnogurský.

Ekonomické sankcie sú podľa riaditeľa Centra pre európske a severoatlantické vzťahy Róberta Ondrejcsáka jediným spôsobom, ako môže EÚ a USA vyvinúť akýkoľvek nátlak na Rusko. "Nemyslím si, že Rusko splnilo čokoľvek, čo malo doposiaľ splniť,“ povedal Ondrejcsák.

© Autorské práva vyhradené

228 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Rusko #sankcie