Špekulanti chcú zarobiť na diaľnici

Iba 2,50 eura za štvorcový meter núkajú špekulanti ľuďom, ktorí vlastnia pozemky pod budúcou diaľnicou D4. Snažia sa tak získať čo najviac pôdy, ktorú potom drahšie predajú štátu.

24.02.2015 13:11
debata (22)

Na podivných obchodníkov, ktorí oslovujú najmä starších ľudí, upozornil starosta bratislavskej mestskej časti Vajnory Ján Mrva. Jej chotárom má totiž budúca diaľnica prechádzať.

Výkupné firmy posielajú Vajnorčanom letáky alebo ich navštevujú osobne. „Upozornili ma na to občania. Ich starých rodičov oslovujú rôzne spoločnosti s ponukou, aby predali svoje pozemky. K niektorým chodia osobne, sú pekne oblečení, pôsobia dôveryhodne,“ hovorí starosta Mrva. Miestny úrad pritom žiadnu spoločnosť nepoveril vykupovaním a vlastníkov pôdy bude kontaktovať Národná diaľničná spoločnosť.

Vynaliezaví obchodníci však ľudí lákajú dobre znejúcimi sumami, ktoré si však treba prepočítať. „Počul som, že niekomu núkali 25-tisíc eur za hektár. Lenže to je len 2,50 eura za štvorcový meter! Starší ľudia si to nevedia prepočítať a môžu naletieť,“ tvrdí Mrva. Zatiaľ nevie, že by niekto podobnú zmluvu podpísal. Na špekulantov upozorňujú v rozhlase, miestnych novinách aj na webovej stránke. Prvý podnet dostali už vlani v septembri.

„Neprekvapuje ma to. Vždy, keď sa chystá nejaká výstavba, určití ľudia na tom chcú zarobiť. Nie je to nelegálne, skôr neetické,“ hovorí maklér Stanislav Polda z realitnej kancelárie Polis. Cena, za ktorú bude pozemky vykupovať štát, môže byť niekoľkonásobne vyššia ako 2,50. Začínať sa môže od 20 eur. Záujem obchodníkov sa preto bude zvyšovať, myslia si makléri.

„Po začatí výstavby ceny opäť poklesnú. Nikto totiž nechce bývať v blízkosti diaľnice alebo diaľničného obchvatu. Získať na cene by mohla jedine poľnohospodárska pôda,“ uvádza riaditeľ realitnej kancelárie RE/MAX Absolute Alexander Krajňák.

Podľa starostu Vajnôr sa výkup pôdy dotkne až 1 900 obyvateľov tejto mestskej časti. Už koncom marca by sa mali stretnúť so zástupcami Národnej diaľničnej spoločnosti, ktorá im predstaví svoje plány a navrhne im výkupnú cenu.

S výstavbou diaľnice D4, ktorá bude slúžiť ako obchvat hlavného mesta, sa začne v marci 2016. Jej trasa povedie mestskými časťami Rača a Jarovce. V súčasnosti v lokalite prebieha majetkovoprávne vyrovnanie a v najbližších mesiacoch by mali byť hotové aj všetky podklady pre stavebné povolenie.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #diaľnice #D4 #obchvat Bratislavy #Vajnory