Klamala budúca kontrolórka, že má vysokú školu?

Víťazka volieb hlavného kontrolóra v obci Branč, neďaleko Nitry, používa titul Ing., hoci toto vzdelanie zatiaľ nedokázala diplomom.

25.02.2015 10:00
debata (5)

Vo svojom životopise uvádza, že je absolventkou Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Škola však denníku Pravda potvrdila, že štúdium neukončila. Aj napriek tomu voľba zostáva stále platná a starosta s ňou musí podpísať pracovnú zmluvu. Obecní poslanci, ktorí ju do funkcie zvolili, teraz uvažujú, že kontrolórku po jej podpise odvolajú.

Obecný úrad v Branči. Foto: Monika Maťová, Pravda
Branč, obecný úrad Obecný úrad v Branči.

Funkcia hlavného kontrolóra patrí medzi významné posty v samospráve a mal by v nej byť človek, ktorý má dôveru. V kompetencii má aj dozor nad obecnými financiami, obecným úradom a tiež nad firmami, ktoré založila samospráva.

Z piatich kandidátov na funkciu hlavného kontrolóra vybralo vo februári zastupiteľstvo tridsaťsedemročnú Sylviu Š. L. V dokumentoch, ktoré pre nich pripravili zamestnanci obecného úradu, však chýbal doklad o najvyššom dosiahnutom vzdelaní. Poslanci preto po voľbe žiadali od víťazky, aby doklad doložila. Nepáčili sa im jej vyhýbavé odpovede a tak sa obrátili na denník Pravda. Ten zistil, že Sylvia Š. L. neukončila vysokú školu, ktorú uvádza v životopise.

„Menovaná Sylvia L. bola študentkou Fakulty biotechnológie a potravinárstva od 20. 9. 2006 do 31. 8. 2007, štúdium bolo ukončené neúspešne a menovaná taktiež študovala na Fakulte ekonomiky a manažmentu od 1. 9. 2003 do 27. 10. 2005, taktiež štúdium bolo ukončené neúspešne, keďže bola vylúčená zo štúdia,“ povedala Beáta Zelenáková zo študijného oddelenia fakulty biotechnológie a potravinárstva nitrianskej univerzity.

Oslovili sme víťaznú kandidátku na pozíciu hlavného kontrolóra, Sylviu Š. L. s tým, aby vysvetlila, či titul Ing. používa oprávnene. Trvala na tom, že je úspešnou absolventkou SPU. Spýtali sme sa jej, kedy štúdium aplikovanej biológie v Nitre ukončila. „Nepamätám si,“ odpovedala Sylvia Š. L., hoci v životopise uvádza, že univerzitu úspešne absolvovala v roku 2012.

„Titul používa úplne bežne, aj v komunálnych voľbách minulý rok, na letákoch mala pred menom titul Ing.," krúti hlavou obecná poslankyňa Beáta Áčová. Medzi poslancami sa rozprúdila diskusia o tom, že treba vyhlásiť voľby za neplatné.

Právnik Ľuboš Pagáč upozorňuje, že touto cestou poslanci ísť nemôžu. Podľa neho sú voľby platné. "Zákon o obecnom zriadení vyžaduje, aby mal hlavný kontrolór minimálne stredoškolské vzdelanie s maturitou. Túto podmienku Sylvia Š. L. spĺňa,“ povedal právnik. Myslí si, že problém je skôr morálno-etický. Hlavný kontrolór by mal byť dôveryhodný človek. Samotný fakt, že si víťazná kandidátka dáva pred meno titul, ktorý nemá, nie je trestný čin, iba priestupok. "Trestným činom falšovania a pozmeňovania verejnej listiny by bolo, keby predložila sfalšovaný diplom,“ vysvetľuje právnik.

Pagáč pripomenul, že ak Sylvia Š. L. neodstúpi z pozície hlavnej kontrolórky sama, starosta s ňou musí podpísať pracovnú zmluvu. "Následne ju však zastupiteľstvo na základe skutočnosti, že táto osoba nespĺňa akýsi morálno-etický kódex, môže odvolať,“ uvažuje právnik.

Podľa Vojtecha Földesa, advokáta a odborníka na pracovné právo, by po odvolaní zastupiteľstvom prestala spĺňať požiadavky na výkon funkcie. „To je dôvodom na skončenie pracovného pomeru výpoveďou. Na tieto prípady sa povinnosť vyplácania odstupného nevzťahuje,“ mienil Földes. „Mne povinnosť podpísať s ňou zmluvu vyplýva zo zákona. Zaväzuje ma k tomu uznesenie obecného zastupiteľstva. Zákon, ktorý mi prikazuje plniť takéto uznesenia, je zlý. Hanbím sa za takýto zákon a za to, že ako starosta nemám kompetenciu pracovnú zmluvu v tomto prípade nepodpísať,“ reagoval starosta obce Branč Eduard Gulka.

Vladimír Špánik, predseda Združenia občanov miest a obcí Slovenska, tvrdí, že toto sa pri voľbe hlavného kontrolóra nikdy nemalo stať. "Takáto kontrolórka, ak by zostala vo funkcii, tak by to spochybňovalo systém samosprávy ako celku,“ povedal Špánik.

Obecná poslankyňa Beáta Áčová plánuje hneď po podpise zmluvy iniciovať zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva a riešiť tento problém návrhom na odvolanie Sylvie Š. L. z pozície hlavnej kontrolórky. "Aj keď zákon neporušila, pre mňa je už nedôveryhodná. Na druhýkrát sa nám hádam podarí šťastnejšia voľba hlavného kontrolóra,“ uzatvorila Áčová.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #kontrolór #Branč