Dary na Kotlebov bager budú riešiť poslanci

Či banskobystrický župan Marian Kotleba porušil zákon, keď prijíma dary aj od zamestnancov župného úradu na svoj osobný účet, má rozhodnúť krajské zastupiteľstvo. Poslanecká komisia, ktorá sa tým zaoberala, tvrdí, že nemá dôkazy na to, aby potvrdila porušenie zákona. Župní poslanci mohli k veci zaujať stanovisko včera, no nezišli sa v dostatočnom počte.

25.02.2015 13:00
Marian Kotleba Foto: ,
Banskobystrický župan Marian Kotleba.
debata (14)

Kotlebovi hrozí, že príde o 12 platov. Podnet na porušenie zákona o konflikte záujmov podal na komisiu poslanec parlamentu Miroslav Beblavý. Týkali sa Kotlebovho podnikania a finančných darov, ktoré mu na osobný účet mali posielať aj niektorí zamestnanci úradu. Župan neskôr priznal, že za peniaze chce kúpiť bager, ktorým chce upratať svoj pozemok v Krásnohorskom Podhradí.

V prípade týchto darov mali podľa členky komisie Boženy Kováčovej (klub Smer-KDH) problém s dôkazmi, konkrétne nemali vyjadrenie banky. Nemohli tak zaujať jednoznačné stanovisko a dali len odporúčanie na zastavenie konania. „Keďže v tomto momente nemáme relevantné dôkazy, aby sme zastupiteľstvu odporučili výstup, tak sa komisia zatiaľ uzniesla, že v tomto bode predseda BBSK neporušil zákon a takto to posúvame zastupiteľstvu,“ uviedla.

Závery komisie predsedníčka najsilnejšieho poslaneckého klubu Smer-KDH Ľubica Laššáková nepovažuje za relevantné. „Zastupiteľstvo má 49 poslancov a v komisii, ktorá je len poradným orgánom zastupiteľstva, ich bolo šesť. Zaujali nejaké stanovisko, ale predpokladám, že názor väčšiny poslancov je diametrálne odlišný,“ povedala s tým, že na včerajšom rokovaní chceli dohodnúť ďalší postup a určiť poslancov, ktorí budú získavať ďalšie dôkazové materiály. Až na základe nich potom rozhodnú, či župan zákon porušil a môžu mu udeliť pokutu vo výške 12 mesačných platov.

Zo 49 poslancov sa ich zišlo len dvadsať, najviac z klubu Smer-KDH, takže o stanovisku komisie rokovať nemohli. Malo ísť o pokračovanie mimoriadneho zastupiteľstva z 31. januára, na ktorom sa preberali aj Beblavého podnety. To však župan nezvolal s odôvodnením, že jediný bod, ktorý ešte mali prerokovať, už nie je relevantný, lebo je mimo zákonnej doby, v ktorej o ňom mali poslanci rozhodnúť. Upovedomili o tom poslancov.

Na takéto počínanie však podľa poslanca Jaroslava Demiana (Smer-KDH) nemal dôvod, preto uvažujú, že postup župana nechajú preskúmať orgánmi činnými v trestnom konaní. Rokovanie včera zvolala Laššáková s tým, že jej to umožňuje zákon, keďže iniciovala pôvodné mimoriadne zastupiteľstvo. „Všetci poslanci vedeli, že sme si odhlasovali pokračovanie rokovania mimoriadneho zastupiteľstva na 24. februára, nič na tom nemení, že predseda BBSK ho nezvolal,“ dodala.

Viacerí poslanci, ktorých sme oslovili, svoju neúčasť zdôvodňovali tým, že sa o zastupiteľstve dozvedeli neskoro, ďalší sa držali oznámenia zo župného úradu, prípadne sú práceneschopní. „Informáciu som dostal od pani Laššákovej večer pred rokovaním, oznámil som to členom nášho klubu. Nie každý si pravdepodobne vedel narýchlo zariadiť pracovné povinnosti,“ uviedol predseda Klubu nezaradených poslancov Ladislav Kukolík, ktorý tiež chýbal pre iné povinnosti.

Niektorí uviedli, že sa k mailu dostali až ráno, tesne pred rokovaním. „Keďže o nekonaní zastupiteľstva sme sa dozvedeli z úradu až v pondelok ráno, nemali sme dôvod tam ísť,“ povedal predseda klubu SMK Peter Csúsz.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Beblavý #Marian Kotleba #BBSK #Krásnohorské Podhradie #finančné dary