Bývalé kasíno v budove Reduty poslúži diplomacii

Množstvo podujatí na vysokej úrovni sa počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ v druhom polroku 2016 uskutočnia v sídle Slovenskej filharmónie, v bratislavskej Redute.

25.02.2015 12:02
Reduta, Filharmónia Foto: ,
Budova Reduty, sídla Slovenskej filharmónie.
debata (3)

Na to, aby tento plán vyšiel, je potrebná rekonštrukcia priestorov bývalého kasína, ktoré sa počas nedávnej rekonštrukcie Reduty neobnovili. Začiatok rekonštrukcie sa plánuje na apríl a MK SR má na tento účel zo štátneho rozpočtu vyčlenených 3,4 milióna eur, informuje Ministerstvo kultúry (MK) SR.

“Zrekonštruovaný priestor bude počas predsedníctva SR v Rade Európskej únie využívaný ministerstvom zahraničných vecí,“ uviedol rezort kultúry. “Po skončení Predsedníctva SR v Rade EÚ budú priestory Stĺpovej siene Slovenskej filharmónie slúžiť ako spoločenský priestor, aj na koncertné podujatia. Kasíno tu už nebude,“ doplnila informácie ministerstva kultúry riaditeľka pre ekonomiku Slovenskej filharmónie (SF) Darina Maxianová.

Pohľad na priestory bývalého kasína v... Foto: Ľuboš Pilc
reduta, casino Pohľad na priestory bývalého kasína v bratislavskej Redute.

Ako ďalej uviedla ekonomická riaditeľka SF, pri schvaľovaní verejnej práce v roku 2002 boli priestory kasína zrekonštruované a v dobrom stave. Preto neboli zahrnuté do komplexnej rekonštrukcie Reduty, a to ani v rámci projektovej dokumentácie v roku 2005. Následná “veľká komplexná rekonštrukcia Reduty bola realizovaná v podstate až v rokoch 2010 až 2012. V tom čase už bolo potrebne rekonštruovať aj priestory kasína a priľahlé priestory. Avšak, dodatočné prostriedky na naprojektovanie a realizáciu sa už nedali získať,“ dodala Darina Maxianová. Kasíno v Redute už dlhší čas nie je a filharmónia jeho bývalé priestory prenajíma na spoločenské podujatia.

Využité budú aj ďalšie historické budovy

Väčšina podujatí na vysokej úrovni sa počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ uskutoční v sídle Slovenskej filharmónie, v Redute v centre hlavného mesta. Nevyužité však neostanú ani iné historické budovy Bratislavy. Historická budova Národnej rady SR má byť miestom pracovných a expertných podujatí, seminárov a konferencií. Na Bratislavskom hrade či v budove Slovenského národného divadla sa budú konať galavečery a rôzne kultúrne akcie. Počíta sa aj s využitím vládneho hotela Bôrik.

Predsedníctvo v Rade EÚ je podľa rezortu diplomacie prestížnou úlohou celospoločenského významu. Len na Slovensku sa uskutoční vyše 200 podujatí vrátane rokovaní ministrov 28 členských štátov EÚ a zavíta k nám približne 20-tisíc delegátov z celej EÚ. Viac o téme informuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na svojej webstránke" target=„_blank“ >www.mzv.sk/sk/e­uropske_zalezi­tosti/prehlad_e­uropske_zalezi­tosti].

Rada EÚ funguje na princípe rotujúceho predsedníctva. V praxi to znamená, že každých šesť mesiacov predsedá Rade EÚ iný členský štát. Predsednícka krajina zodpovedá za riadne fungovanie Rady EÚ, organizovanie jej stretnutí, zabezpečenie komunikácie s členskými štátmi a jednotlivými inštitúciami Európskej únie. Slovensko bude predsedníckou krajinou Rady EÚ od 1. júla 2016. Predsedníctvo prevezmeme od Holandska a odovzdáme ho Malte.

Zrekonštruovaná Reduta už slúži vyše troch rokov

Slovenská filharmónia oslávila návrat do svojho zrekonštruovaného sídla – bratislavskej Reduty slávnostnými koncertmi pred viac ako troma rokmi, 26. a 27. januára 2012. Rekonštrukcia a úprava Reduty stála štát približne 30 miliónov eur, čo je zhruba o sedem miliónov menej ako sa pôvodne predpokladalo. Dvoma miliónmi na časť reštaurátorských prác v interiéroch a exteriéroch budovy prispel grant z Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu (tzv. Nórske fondy).

Snímka z priestoru čerstvo zrekonštruovanej... Foto: Ivan Majerský
Reduta, Slovenská filharmónia, Bratislava Snímka z priestoru čerstvo zrekonštruovanej bratislavskej Reduty v z januára 2012.

Filharmónia prestala pripravovať koncerty a iné podujatia vo svojom sídle od Veľkého piatka 10. apríla 2009. Dôvodom bol zlý technický stav budovy, pre ktorý v nej musela SF na základe statického posudku vyhlásiť havarijný stav. Od septembra 2009 hrala v historickej budove Slovenského národného divadla, v koncertnej sieni Dvorana Vysokej školy múzických umení, vo Vodných kasárňach Slovenskej národnej galérie a v ďalších priestoroch. Rekonštrukcia pamiatkovo chránenej historickej Reduty, ktorá slúžila verejnosti takmer 100 rokov, od roku 1919 bez zásadných úprav vrátila budove pôvodný vzhľad a spravila z nej moderný priestor pre kultúru.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Slovenská filharmónia #Reduta #predsedníctvo EÚ #kasíno