Dieťa s tromi rodičmi sa u nás tak skoro nenarodí

Počatie detí s DNA od troch ľudí, dvoch žien a jedného muža, tak skoro na Slovensku nebude v praxi. Názory na novú metódu v oblasti umelého oplodnenia sú totiž rozporné.

26.02.2015 13:00
kočík, matka, dieťa Foto:
Británia sa stala prvou krajinou na svete, ktorá povolila počatie detí s DNA od troch ľudí. /Ilustračné foto./
debata (11)

Zatiaľ čo odborníci z oblasti genetiky hovoria o pokroku, etici sú zásadne proti a poukazujú na genetickú manipuláciu. O podobnej legislatíve rezort zdravotníctva ani neuvažuje.

Zákon, ktorého cieľom je zamedziť prenosu dedičných chorôb z matky na dieťa, schválila v utorok horná komora britského parlamentu Snemovňa lordov. Británia sa tak stala prvou krajinou na svete, ktorá povolila počatie detí s DNA od troch ľudí. Prvé dieťa by sa podľa britských odborníkov mohlo narodiť už na budúci rok. Postup vyvolal pred schválením u zákonodarcov búrlivú debatu. Niektorí sa obávajú, že povedie k manipulácii s génmi. Rovnaký rozpor v názoroch vyvoláva táto téma aj na Slovensku.

„Ide o metódu asistovanej reprodukcie, keď sa chorá mitochondria matky odstráni a nahradí sa zdravou od zdravej darkyne,“ opisuje metódu pre denník Pravda Ľudovít Kádáši, profesor molekulárnej biológie na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského.

V tomto prípade sa zoberie vajíčko darkyne, z ktorého sa odstráni jeho jadro. Namiesto neho sa použije jadro od biologickej matky a vznikne vajíčko s vysokou prevahou génov od biologickej matky, ktoré sa oplodní spermiami otca. „Takto sa "kombinujú“ genetické materiály troch ľudí. Muža a dvoch žien. Od matky je väčšina genetického materiálu a od darkyne sú len mitochondrie, ktoré predstavujú veľmi malý podiel génov," priblížil profesor. Od darkyne bude mať dieťa len 37 génov, od matky až 25-tisíc. To podľa Kádášiho zaručí, že dieťa sa v konečnom dôsledku bude podobať na svojich biologických rodičov.

Metóda je vytvorená pre ženy, ktoré sú prenášačky dedičných ochorení, ako je napríklad cukrovka, svalová slabosť či mentálna retardácia. Aplikovať by sa mala ako prevencia, aby matka dieťaťu ochorenie neodovzdala.

Jozef Glasa, prednosta Ústavu zdravotníckej etiky Fakulty ošetrovateľstva a zdravotníckych odborných štúdií Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave, má voči metóde výhrady a hovorí o manipulácii s génmi. „Ide o zneužitie medicíny a iných zúčastnených profesií. Nejde totiž iba, ako sa to podsúva, o nejakú nevinnú náhradu chybných bunkových bateriek (mitochondrií) – ale prinajmenšom o hrubú, u človeka dosiaľ nemysliteľnú manipuláciu mimojadrovej dedičnosti (pri použití ľudských vajíčok),“ napísal vo svojom stanovisku.

Akýkoľvek zásah do génov však Kádáši vylučuje. „To je len strašenie ľudí. To nie je žiadna manipulácia. Nejde o manipuláciu na úrovni génov, do nich sa vôbec nezasahuje,“ reagoval. Jozef Války, medicínsky riaditeľ centra asistovanej reprodukcie ISCARE, tiež poukazuje na úspešnosť metódy. „Doteraz bolo takýmto spôsobom počatých už 33 detí v USA,“ doplnil. Dodal, že problematika vyvoláva diskusiu v celosvetovom meradle.

Podľa Kádášiho je v tomto smere Slovensko príliš konzervatívne. „Angličania sú pokrokovejší a pochopili, že takýmto spôsobom sa dá predísť týmto ochoreniam,“ mienil. Podľa neho istú dobu potrvá, kým sa metóda začne využívať aj na Slovensku.

Sociologička Silvia Porubänová apeluje na zdržanlivosť vo vyjadreniach, ktoré za informáciou o britskej metóde vidia civilizačné ohrozenie. „Pri akýchkoľvek postupoch a riešeniach, ktoré sa týkajú dieťaťa,  musí byť prvoradý jeho záujem.  Viac zdravia pre deti, viac narodených zdravých detí je zo spoločenskej i osobnej perspektívy  napĺňaním princípu najlepšieho záujmu dieťaťa,“ zdôraznila.

Vedci postup vyvinuli v anglickom Newcastli a reagovali ním na vysoký počet detí s genetickou poruchou, ktorú získali od matky, narodených v Británii. Napriek schváleniu zákona nový postup nebude použitý pri každej žene. Záujemkyne pred zákrokom budú musieť požiadať o vyjadrenie britský orgán pre bioetiku HFEA (Human fertilisation and Embryology authority).

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #počatie #DNA