Treba na odňatie právomocí pri čerpaní eurofondov súhlas Bruselu?

Ako presunúť kompetencie pri čerpaní eurofondov zo župy na mesto, má rozhodnúť ministerstvo pôdohospodárstva aj podpredseda vlády. Ide o krok, ktorý u nás ešte nik neurobil. Aj preto sa riešenia nebudú hľadať ľahko. Európska komisia je presvedčená, že bez súhlasu Bruselu to nepôjde, sú však aj názory, že ten na to netreba.

27.02.2015 12:00
debata (32)

Premiér Robert Fico v stredu po výjazdovom rokovaní v Banskej Bystrici vyhlásil, že pre nečinnosť banskobystrického župana Mariana Kotlebu pri čerpaní eurofondov prišiel región o niekoľko miliónov eur. Medzi nimi sú napríklad 4,2 milióny eur na rekonštrukciu domovov sociálnych služieb. O možnosť opravy z eurofondov prišli aj niektoré cesty 3. triedy, do šiestich obcí v okrese Revúca sa zase nedostali peniaze na likvidáciu škôd po povodniach.

Vláda preto mieni kompetencie pri fondoch presunúť z kraja na mesto Banská Bystrica. Fico naznačil, že by sa to mohlo udiať cez zmenu v uznesení vlády. Riešením poveril ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka a podpredsedu vlády pre verejné investície Ľubomíra Vážneho. Rezort pôdohospodárstva vo štvrtok neodpovedal denníku Pravda, akým spôsobom chce zmenu urobiť.

Podľa primátora Banskej Bystrice Jána Noska mesto už má skúsenosti s projektmi, ktoré zapadajú do stratégie celého regiónu. Nosko dodal, že prechod právomocí je zatiaľ otvorená otázka, ktorú musí vyriešiť vláda.

Župy dnes manažujú žiadosti o eurofondy a projekty od obcí, miest či podnikateľov na území kraja a predkladajú ich do rezortu pôdohospodárstva, ktorý má na starosti peniaze pre regionálny rozvoj. Sú teda spostredkovateľom medzi mestami a ministerstvom. V prípade banskobystrického kraja by sa ním po novom malo stať mesto Banská Bystrica.

Z Európskej komisie v Slovenskej republike tvrdia, že zmena sprostredkova­teľského orgánu nie je len vecou našej vlády, ale aj Európskej komisie. Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia uviedla, že zmenou by musel prejsť každý operačný program, z ktorého sa dajú fondy čerpať. „Zmena sprostredkova­teľského orgánu by znamenala revíziu programov,“ vysvetlila. Túto revíziu by podľa nej musela schváliť Európska komisia.

Podľa experta na eurofondy Jána Rudolfa vláda môže na mesto presunúť právomoci župy, ktoré má ako sprostredkovateľ medzi samosprávou a agrorezortom. Riešenie cez uznesenie je podľa Rudolfa vecou národných vlád a nepodlieha schvaľovaniu bruselských úradníkov. „Ministerstvo pôdohospodárstva by s banskobystrickým krajom mohlo nepodpísať zmluvu, alebo by to stačilo upraviť cez uznesenie vlády,“ vysvetlil Rudolf.

Bývalý župan Vladimír Maňka vidí aj iný postup. Jednou z možností by podľa neho bolo presunúť právomoci na tie obce a mestá, kde sa nachádzajú župné cesty, stredné školy či domovy sociálnych služieb. „Župné zastupiteľstvo by však muselo odsúhlasiť, že na určité dočasné obdobie prejdú kompetencie na mestá a obce, ktorých sa to týka,“ upozornil. Podľa Maňku by s tým starostovia aj primátori mohli súhlasiť, pretože je najmä v ich záujme, aby mali opravené školy či cesty. Dodal, že zároveň by to nepoškodilo zvyšných sedem krajov, ktoré s čerpaním európskych peňazí nemajú problém.

Samosprávne kraje môžu žiadať peniaze na rôzne projekty od jednotlivých rezortov cez operačné programy. Fondy využívajú na rozvoj regiónu a zveľaďovanie inštitúcií, ktoré prevádzkujú. Sú zriaďovateľmi stredných škôl, domovov sociálnych služieb, nemocníc a spravujú aj cesty 2. a 3. triedy.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Robert Fico #čerpanie #Marian Kotleba #Banskobystrická župa