Pojednávania na slovenských súdoch sa budú nahrávať

Všetky pojednávania na súdoch, civilné aj trestné, sa budú od pondelka nahrávať. Nahrávacími zariadeniami bolo postupne od leta minulého roka vybavených všetkých 510 pojednávacích miestností a ministerstvo spravodlivosti verí, že nahrávanie nebude brániť plynulému chodu súdov.

27.02.2015 10:00
sudna rada, najvyssi sud, ministerstvo... Foto: ,
Ministerstvo spravodlivosti
debata

Ako zdôraznila hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová, s novým systémom sa mohli všetci oboznámiť, uskutočnili sa potrebné školenia. Minister spravodlivosti Tomáš Borec verí, že nahrávanie pojednávaní bude znamenať „transparentnejšie a efektívnejšie súdne konania, a tým aj lepšiu vymožiteľnosti práva“.

Všetky audiozáznamy z pojednávaní budú archivovať, čo zvýši tlak aj na dôstojnosť vedenia súdneho pojednávania, myslí si šéf rezortu justície.

Donevová vysvetlila, že z pohľadu zákona je zmenou len to, že na začiatku pojednávania je potrebné zapnúť nahrávacie zariadenie, na konci ho vypnúť a následne nosič s nahrávkou založiť do spisu.

Z hľadiska vedenia pojednávania, vykonávania listinných dôkazov, protokolácie sa vôbec nič nemení. Keďže časť sudcov pojednávania už nahráva, v mnohých prípadoch nedôjde k žiadnej zmene.

Zvukový záznam sa bude robiť popri zápisnici z pojednávania. Zvukové záznamy, samozrejme, môžu slúžiť aj pri riešení sporov o správnosť protokolácie, poprípade v rámci disciplinárneho konania. Účastníci konania a ich zástupcovia budú mať možnosť požiadať súd o vyhotovenie kópie zvukového záznamu.

S významnejšími zmenami počíta rezort spravodlivosti v rámci rekodifikácie civilného práva procesného, kde sa pre zjednodušovanie vedenia pojednávaní navrhuje upustiť od obligatórneho spisovania zápisníc.

Zápisnica sa bude robiť iba vtedy, „ak to súd považuje za vhodné a účelné“, vysvetlila Donevová. Nové civilné kódexy sú momentálne v druhom čítaní v parlamente.

Nákup a inštalácia nahrávacích zariadení za viac ako 230-tisíc eur sa uskutočnili v rámci projektu Rozvoj a technologická inovácia súdno-trestnej a súdno-civilnej agendy Ministerstva spravodlivosti SR, ktorý je financovaný z prostriedkov Švajčiarskeho finančného mechanizmu.

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #nahrávanie #Tomáš Borec #súdne pojednávania