Nóri pomôžu zachrániť klenoty Slovenska

Každý rok prejde bránou areálu Nitrianskeho hradu niekoľko tisíc turistov, ktorí neobídu hradnú katedrálu, gotickú priekopu alebo záhrady. Chýba im tu však možnosť posedieť si pri káve alebo pri dobrom jedle. Do konca budúcoročného apríla by sa to malo zmeniť. Z nórskych grantov dostala táto pamiatka dôležitú finančnú injekciu vo výške 697 814 eur.

27.02.2015 13:30
Nitra, Nitriansky hrad, Kultúrne pamiatky,... Foto:
Deväť unikátnych pamiatok na Slovensku dostane na svoju obnovu peniaze z nórskych grantov. Dovedna ide o 4,5 milióna eur. Najvyššiu sumu - vyše 697 000 eur - získal Nitriansky hrad.
debata (16)

„Za tieto peniaze vybudujeme turistickú infraštruktúru na hrade i v podhradí. V súčasnosti sa návštevníci monumentálnej pamiatky nemajú kde občerstviť a oddýchnuť si,“ povedal Martin Štofko, ekonóm Biskupského úradu v Nitre, ktorý je majiteľom hradu.

Pri Diecéznom múzeu je síce kaviareň, tá je však malá a vzhľadom na narastajúci počet turistov pôsobí len provizórne. „Počítame s rozhľadňou, parkoviskom, reštauračným a sociálnym zariadením. Po zrekonštruovaní budú pre turistov sprístupnené aj hradné pivnice. Budú mať charakter niekdajších typických vínnych pivníc," dodal Štofko.

Súčasťou obnovy a rekonštrukcie bude aj sprístupnenie hradného vchodu od parku. Takúto zmenu návštevníci vítajú. „Chodím sem každý rok, aby som videl pokroky v renovácii hradu. Jediným nedostatkom je, že najbližšie sa dá poriadne oddýchnuť a najesť až dolu v meste,“ mieni Ján Slažan z Košíc.

Nitriansky hrad prešiel od roku 1989 azda najrozsiahlejšou rekonštrukciou spomedzi všetkých hradov a zámkov na Slovensku. Zrenovovala sa katedrála, gotická priekopa, ktorej súčasťou je amfiteáter, veža, hradby, sprístupnila sa časť biskupských záhrad. Opravili sa vstupné portály, renesančná brána z roku 1605, fasáda na celom hrade, kazematy a vybudovalo sa Diecézne múzeum.

Za ozajstný skvost Nitrianskeho hradu laická i odborná verejnosť považuje vzácnu fresku svetového významu, na ktorú reštaurátori pod vedením odborníka Vladislava Plekanca natrafili celkom náhodou pri reštaurovaní oltára Snímania z kríža. Ten sa nachádza v spodnom kostole Katedrály svätého Emeráma.

Nástenná maľba pochádza zo 14. storočia. Podľa odborníka Plekanca ide o mimoriadny nález, jediný na Slovensku, dokonca jediný od Álp vyššie. Na jednej kompozícii sú odprezentované dva výjavy – smrť Panny Márie a korunovácia Panny Márie. Mária neumiera na lôžku, ale pri poslednej modlitbe. „Tento spôsob znázornenia Panny Márie je veľmi neobvyklý, vo freskovom maliarstve je to úplne jedinečná záležitosť v celej Európe,“ objasnil reštaurátor. Podľa neho fresku robil umelec z najšpičkovejšieho prostredia Florencie alebo Sieny v tej dobe a používal čisté pigmenty.

Nemenej vzácny oltár Snímania z kríža z prvej polovice a konca 14. storočia mohli reštaurátori preskúmať len tak, že ho celý premiestnili z východnej steny kostola na západnú, kde teraz prekrýva pôvodný neskorobarokový oltár Svätého Jána Nepomuckého. Stojí vlastne tesne pred ním, drží ho špeciálna oceľová konštrukcia. Poznať to však nie je.

Oltár najprv museli rozobrať na jednotlivé dielce a nanovo postaviť, náročné práce sa skončili pred dvomi rokmi a trvali takmer rok. „Oltár predstavuje veľmi významné ranobarokové dielo od salzburského kamenosochára Johannesa Pernegera z roku 1666,“ vysvetlil Vladislav Plekanec. Podľa neho je spôsob figurálneho zobrazenia liturgie unikátny. Celý reliéf je vytesaný z jedného kusa kameňa.

Grantové peniaze na obnovu okrem Nitrianskeho hradu dostane ešte osem ďalších národných kultúrnych pamiatok. Vyčlenených je spolu 4,5 milióna eur. Tento týždeň ich majitelia podpísali zmluvu o finančnej pomoci. Pôvodne sa o ňu uchádzalo až 52 žiadateľov. Nezávislí externí znalci spolu s výberovou komisiou nakoniec vybrali deväť. „Okrem záchrany kultúrneho dedičstva pre ďalšie generácie prinášajú tieto projekty sociálnu kohéziu, ekonomické aktivity a oživenie miestnych komunít. Obnovené pamiatky sa začnú znovu používať, budú sprístupnené verejnosti a prispejú k vytvoreniu nových pracovných miest,“ povedala pri podpise zmlúv Inga Magistad, veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva na Slovensku.

Pomoc kultúrnym pamiatkam Slovenska sa realizuje pod záštitou programu Zachovanie a revitalizácia kultúrneho a prírodného dedičstva, ktorý spolu s grantmi Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska spravuje náš úrad vlády.

Pamiatky, ktoré sa obnovia z grantov EHP a Nórska

Nitriansky hrad
Nitra, Nitriansky hrad, Kultúrne pamiatky, historické pamiatky, Nórske fondy, Nitriansky hrad

Nitriansky hrad

  • Zlepšenie turistickej infraštruktúry a sprístupnenia hradných pivníc.
  • Písomné správy o hradisku pochádzajú z roku 871.
  • Suma z grantov: 697 814 eur
Františkáni
Kultúrne pamiatky, historické pamiatky, Nórske fondy, Františkáni

Kostol sv. Antona Paduánskeho v Košiciach

  • Obnoví sa tak, aby bol zachovaný budúcim generáciám a sprístupnený verejnosti. Prvá zmienka je z roku 1401. Je na zozname lokalít vytypovaných na zápis do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.
  • Suma z grantov: 651 970 eur
Kláštor benediktínov
Hronsky Beňadik, Kultúrne pamiatky, historické pamiatky, Nórske fondy, Kláštor benediktínov

Kláštor benediktínov v Hronskom Beňadiku

  • Opravia časť bývalého kláštora, ktorú potom sprístupnia verejnosti, dobudujú turistickú infraštruktúru. Kláštor sa umiestnil na 2. mieste v hlasovaní občanov v ankete o Sedem divov Banskobystric­kého kraja.
  • Suma z grantov: 508 690 eur
Štátne divadlo Košice
Divadlo Košice, Kultúrne pamiatky, historické pamiatky, Nórske fondy, Štátne divadlo Košice

Štátne divadlo Košice

  • Rekonštrukciou prejde historická budova národnej kultúrnej pamiatky. Budova pochádza z prelomu 19. a 20. storočia. Naprojektoval ju slávny architekt, pražský rodák Adolf Lang.
  • Suma z grantov: 500 000 eur
Pisztoryho palác
Pisztoryho palác, Kultúrne pamiatky, historické pamiatky, Nórske fondy, Pisztoryho palác

Pisztoryho palác v Bratislave

  • Oprava strechy a fasády.
  • Budova pochádza z 90. rokov 19. storočia.
  • Suma z grantov: 491 406 eur
Hradisko na Molpíri
Hradisko na Molpíri, Kultúrne pamiatky, historické pamiatky, Nórske fondy, Hradisko na Molpíri

Hradisko na Molpíri

  • Zrevitalizuje sa celé hradisko.
  • Vzniklo v 6. storočí p. n. l.
  • Je to najväčšie nálezisko pochádzajúce zo staršej železnej doby, teda haltštatskej, v celej strednej Európe.
  • Suma z grantov: 280 000 eur
Dunajský Klatov
Dunajský Klatov, Kultúrne pamiatky, historické pamiatky, Nórske fondy, Dunajský Klatov

Vodný mlyn Dunajský Klátov

  • Kompletne sa zrekonštruuje. Ako jediný z podporených projektov má charakter technickej kultúrnej pamiatky.
  • Súčasnú podobu získal v 20. rokoch minulého storočia. Ako mlyn sa nepoužíva od 40. rokov minulého storočia.
  • Suma z grantov: 280 479 eur
Považský hrad
Považský hrad, Kultúrne pamiatky, historické pamiatky, Nórske fondy, Považský hrad

Považský hrad

  • Celý získa vynovenú podobu.
  • Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1316.
  • V 17. storočí ho dal zničiť cisár Leopold I.
  • Suma z grantov: 457 184 eur
Hrad Zborov
Hrad Zborov, Kultúrne pamiatky, historické pamiatky, Nórske fondy, Hrad Zborov

Hrad Zborov

  • Kompletná obnova. Prvá zmienka o hrade pochádza zo 14. storočia.
  • Hradný kopec je národnou prírodnou rezerváciou.
  • Suma z grantov: 600 000 eur

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #kultúrne pamiatky #fondy