Na Kysuciach si požičiavajú mestských policajtov

Krásno nad Kysucou už tri roky požičiava mestských policajtov do susedných obcí, aby tam dohliadli na verejný poriadok. Najmladšie slovenské mesto patrilo k prvým samosprávam na Slovensku, ktoré využilo novelizáciu zákona o obecnej polícii v praxi. Tá umožnila zasahovať obecným políciám aj na území obcí, ktoré vlastnú políciu nemajú, no prejavili záujem o jej služby.

27.02.2015 14:00
06-polisi-3x Foto: ,
Mestskí policajti z Krásna nad Kysucou na výjazdovej službe v susednom Zborove nad Bystricou.
debata

Zhruba rok jazdia mestskí policajti z Krásna do susedného Dunajova a tri roky do Zborova nad Bystricou. Ich činnosť museli schváliť tamojšie zastupiteľstvá. Hoci výjazdy mestskej polície nie sú bezplatnou pomocou, menšie obce aj tak ušetria a vyjde ich to lacnejšie ako vlastná polícia. Nemusia kupovať výstroj a výzbroj pre príslušníkov ani platiť ich mzdy. „Obec takej veľkosti ako sme my, nemá možnosti vytvoriť si samostatnú obecnú políciu, a tie náklady, ktoré platíme, predstavujú výšku zhruba 350 eur mesačne, by nepokryli ani minimálnu mzdu jedného pracovníka, ktorý by v polícii pracoval,“ hovorí starosta Zborova nad Bystricou Juraj Hlavatý.

Obecní policajti riešia v susedných obciach priestupky a zasahujú najmä pri susedských sporoch, pri nesprávnom parkovaní, pri čiernych skládkach alebo výtržnostiach na diskotékach či zábavách. „Je dobré, že sem prídu, urobiť poriadok, aj ľudia majú väčší rešpekt, keď ich vidia v dedine,“ mieni obyvateľ Zborova Michal Labák. Do obce robia mestskí policajti pravidelné výjazdy trikrát za deň a dva razy počas noci. A, samozrejme, prídu podľa potreby alebo ak ich niekto zavolá. „Minule som bol na obecnom zastupiteľstve v Zborove nad Bystricou, kde nám starosta a poslanci určili úlohy a problémové miesta, na ktoré je potrebné dávať pozor,“ uviedol náčelník Mestskej polície v Krásne nad Kysucou Miroslav Krenžel.

„Ešte pred novelizáciou zákona o obecnej polícii, keď sa udial priestupok na území nášho mesta, tak mohla polícia zasiahnuť len po hranicu katastra, nemohla ísť ďalej. Teraz už môžu riešiť problémy aj v susedných obciach, aj také, ktoré by mali dosah na naše mesto,“ hovorí o ďalšej z výhod požičiavania policajných hliadok primátor Krásna nad Kysucou Jozef Grapa.

Príspevky, ktoré obce mestu za mestských policajtov platia, sú investované do vybavenia príslušníkov, pred rokom napríklad dostali terénne auto, s ktorým sa dostanú aj do ťažšie prístupných osád.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Kysuce