Slovenskí branci sa oháňajú láskou k vlasti, podľa vnútra patria k militantom

Pravidelne cvičia so zbraňami, oblečení sú pri tom v maskáčoch, majú hodnosti a hovoria si Slovenskí branci. Ministerstvo vnútra v správe o stave extrémizmu na Slovensku za rok 2012 označilo Slovenských brancov za militantne orientovanú skupinu.

27.02.2015 17:02
debata (118)

Táto skupina mladých ľudí upútala pozornosť po tom, čo sa ich bývalý člen Martin Keprta pridal na stranu proruských separatistov na východe Ukrajiny.Slovenskí branci tvrdia, že nie sú polovojenskou organizáciou, odmietajú tiež výhrady, že majú blízko k extrémizmu.

„Osobne mi chýbala disciplína, niečo, čo by ma naučilo zodpovednosti voči národu, ľuďom. Chýba to aj dnešnej mládeži,“ povedal ČTK predseda Slovenských brancov Peter Švrček k dôvodom, kvôli ktorým sa pridal k tomuto voľnému zoskupeniu ľudí. Vzniklo v roku 2012 a podľa neho združuje v 16 oddieloch viac ako stovku ľudí.

Sami o sebe tvrdia, že ide o apolitickú a neziskovú organizáciu, ktorej cieľom je rozvíjať u mládeže lásku k vlasti a k prírode prostredníctvom dobrovoľníckych aktivít. Usporadúvajú tiež branné cvičenia, ktoré sú zamerané na výcvik prežitia v prírode, konvenčný a partizánsky štýl boja, prácu so zbraňou či poskytovanie prvej pomoci.

Počas výcviku používajú samopaly vzor 58 československej výroby, ktoré boli technicky upravené tak, aby v nich nebolo možné používať ostré strelivo. Tieto takzvané expanzné zbrane na slepé náboje si môže kúpiť každý záujemca starší ako 18 rokov. „Používame expanzné zbrane, všetky máme v legálnej držbe,“ hovorí devätnásťročný Švrček. Priemerný vek členov organizácie sa pohybuje okolo 22 rokov, žiadneho sponzora vraj nemajú a výstroj si každý člen platí sám.

Minister vnútra Robert Kaliňák nedávno oznámil, že štát sprísni pravidlá pre nakupovanie expanzných zbraní, ktorým možno vrátiť plnú funkčnosť na klasické strelivo. Urobil tak po zverejnení informácií, že zbrane teroristov, ktorí tento rok v januári stáli za krvavými útokmi v Paríži, boli pôvodne zakúpené zrejme na Slovensku. Išlo vraj o voľnopredajné expanzné zbrane, ktorých pôvodnú funkciu niekto následne obnovil.

Slovenskí branci cvičia cez víkendy, používajú vlastné hodnosti. „Ide o to, aby sa naučili disciplíne. Ľudia sú tam dobrovoľne, kedykoľvek môžu odísť,“ povedal Švrček. Dodal, že skupina napríklad pomáhala v roku 2013 pri povodniach v Bratislave.

Kriticky činnosť spomínanej skupiny ľudí, ktorá formálne nie je registrovaná ako občianske združenie alebo iný typ spolku, hodnotí aktivista Radovan Bránik. Na svojom blogu označil Keprtu, ktorý odišiel bojovať na Ukrajinu, za jedného z ideológov a zároveň za jedného z najinteligen­tnejších členov veliteľskej štruktúry Slovenských brancov. Švrček reaguje, že Keprta sa dostal do rozporu s ideológiou ich organizácie a vystúpil z nej pred viac ako rokom. V súčasnosti sa vraj žiadny člen brancov na bojoch na Ukrajine nezúčastňuje.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #Slovenskí branci