Čakajú nás sychravé dni, ale občas zasvieti slnko

Pre meteorológov sa v nedeľu už začína jar, marec je z ich pohľadu jarný mesiac. V najbližších dňoch však nepredpokladajú žiadne veľké oteplenie, ale ani kruté mrazy či záplavy, hoci to všetko dokáže začiatok marca na Slovensku priniesť.

27.02.2015 18:20
počasie Foto: ,
V najbližších dňoch bude na Slovensku polooblačno, občas zaprší. Na snímke Trenčianske Teplice, kde ani v piatok ešte nezmizli kôpky snehu.
debata (7)

História meteorologických meraní zaznamenala u nás extrémne výkyvy počasia, rozdiel v teplote vzduchu medzi najteplejším a najchladnejším prvým marcom je takmer 50 stupňov Celzia. Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu, vraví, že v tomto termíne môže byť ešte veľmi hlboká zima, ale zároveň už môže byť aj pokročilá jar. Pripomína napríklad 1. marec 1959, keď v Lučenci namerali plus 17 stupňov Celzia. Ale opačným extrémom je rok 1963, keď v Červenom Kláštore v okrese Kežmarok 1. marca klesla teplota na mínus 31,2 stupňa Celzia. Nič z toho teraz nehrozí, začiatok meteorologickej jari bude skôr priemerný.

„Sneh sa topí v polohách, ktoré nie sú ešte horské, do nadmorskej výšky 600 až 700 metrov. To sa prejavuje v prietokoch na riekach, tečie v nich veľa vody. Zatiaľ to však nie je veľmi nebezpečné, pretože hoci tento týždeň pršalo, zrážok nebolo až tak veľa,“ vraví Pavol Faško. Na budúci týždeň bude podobné počasie, aké bolo tento týždeň. „Prognózy vývoja hovoria, že veľmi teplo nebude, skôr príde do 10. marca ešte k nejakému ochladeniu. Takže aj v nížinách bude v niektorých dňoch problém, aby sa teplota vzduchu priblížila k 10 stupňom Celzia,“ predpokladá Faško.

Deti na západnom Slovensku, ktoré budú mať prázdniny, nečakajú také dobré podmienky na lyžovanie, ako mali deti Trenčianskeho, Žilinského a Banskobystrického kraja. Tie mali jarné prázdniny od 14. do 22. februára, keď bolo snehu viac, bol aj v takých polohách, kde je už dnes roztopený. Ale v lyžiarskych strediskách vo vyšších polohách je stále snehu dostatok a budú si tam môcť zalyžovať.

Astronomická jar prichádza až po 20. marci a zdá sa, že v tomto roku bude počasie rešpektovať tento termín. „Ak sa oteplí, tak to bude na začiatku astronomickej jari, v poslednej marcovej dekáde. Ľudia, ktorí sa tešia na dlhšie obdobie so slnečným svitom a s príjemnou teplotou, si ešte budú musieť nejaké dva-tri týždne počkať. Aj preto, lebo od jarnej rovnodennosti už bude deň dlhší ako noc, slnko bude vyššie nad obzorom a oteplenie bude citeľnejšie,“ dodal klimatológ.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #JAR