Pri oteplení je možný výskyt spontánnych lavín

Ráno bolo na horách zamračené a hmlisto. V najvyšších polohách Vysokých Tatier slabo snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -10 °C (hrebene Tatier) do -4 až +2°C vo Fatrách a na podhorí.

01.03.2015 10:43
debata

Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od –10 °C (hrebene Tatier) do –4 až +2°C vo Fatrách a na podhorí. V nižších polohách bolo bezvetrie a na hrebeňoch hôr fúkal čerstvý južný až juhozápadný vietor do 38 km/h. Vo Vysokých a Západných Tatrách dosahoval v nárazoch 54 km/h. Za posledných 24 hodín na väčšine miest nový sneh nepripadol, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Povrch snehu je zvyčajne kôrovitý až tvrdý a len v najvyšších polohách a na tienistých svahoch sa ešte vyskytuje suchý sneh. V najvyšších polohách sa pod novým snehom s rôznou hrúbkou nachádza staršia vrstva tvrdého, miestami až zľadovateného snehu. Vo vysokých polohách Tatier sa na severných svahoch pod tvrdým snehom nachádzajú nestabilnejšie vrstvy hranatozrnného snehu. V nižších polohách je sneh kašovitý.

Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách a vo Fatrách je dopoludnia malé (1. stupeň) a popoludní mierne lavínové nebezpečenstvo (2. stupeň). Vo Fatrách sa to týka najmä najvyšších polôh, nad 1400 m n. m. Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená a stabilná, výnimkou sú svahy na ktorých je nasnežené väčšie množstvo snehu z posledného sneženia (viac ako 20 cm). Ojedinele sa vyskytujú miesta, kde sú na tvrdom podklade nafúkané menšie dosky a vankúše, a to najmä vo vyšších polohách Vysokých Tatier. Uvoľnenie lavín je na takýchto a exponovaných svahoch možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. V priebehu dňa, pri oteplení je možný výskyt menších spontánnych lavín, najmä na južných svahoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #Lavína