Oslobodzujúci rozsudok v kauze údajnej šikany Rómov čelí kritike

Strana Rómskej únie na Slovensku považuje za neprijateľný piatkový rozsudok Okresného súdu Košice II v kauze údajného šikanovania rómskych chlapcov.

02.03.2015 17:13
František Tanko Foto: ,
Predseda strany František Tanko.
debata (47)

„Chceli by sme vyjadriť absolútny nesúhlas s vyhlásením košického súdu,“ povedal predseda strany František Tanko na brífingu pred budovou ministerstva spravodlivosti. „Je pravdou, že deti sa museli biť navzájom. Konzultoval som to aj s ľuďmi, ktorí boli dotknutí priamo týmto problémom,“ vravel Tanko.

Tanko kritizoval aj fakt, že súd nepripustil ako dôkaz videozáznam na CD. „Je to na hlavu postavené, aby sudkyňa spochybňovala videozáznam, čo obletel Slovensko. Som presvedčený, že skutočnosť na videu je pravdivá,“ povedal s tým, že ak verdikt nezmení krajský súd, chystajú protest. „Rómovia nie sú šachové figuríny, aby takto s nimi zametali,“ uviedol. Tanko vidí vo verdikte nespravodlivosť. Priznáva tiež, že problém je aj vo výchove detí.

Okresný súd Košice II v piatok 27. februára oslobodil spod obžaloby zneužitia právomoci verejného činiteľa desiatich už väčšinou bývalých policajtov a ďalších štyroch, ktorí boli obžalovaní aj z vydierania v mediálne známej kauze šikanovania rómskych chlapcov. Senát odkázal šiestich poškodených, ktorí žiadali ako nemajetkovú ujmu každý po 30-tisíc eur, na konanie v občiansko-právnych veciach. Prokurátor sa na mieste voči rozsudku odvolal. Kauza tak bude pokračovať na košickom krajskom súde.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #rozsudok #šikanovanie