Rozvedená Marianna žije vo dvoch mestách, aby bola s dcérou

Marianna zo Serede je rozvedená päť rokov. Celý jej život je v súčasnosti rozdvojený. Má dve domácnosti a každé dva týždne žije v inom meste. Prispôsobila sa striedavej starostlivosti, na ktorej sa pri rozvode dohodla s exmanželom.

03.03.2015 12:00
debata (7)

V Seredi býva, keď jej dcérka je u nej, a v Žiline pobudne s novou rodinou vtedy, keď dievčatko má v starostlivos­ti otec.

Manželia bývali v Seredi, dievčatko tam začalo chodiť do školy. Po rozvode si každý našiel byt a zriadil detskú izbu, aby dcéra mala pohodlie. Tá dnes žije vo dvoch domácnostiach, má dvojaké veci aj hračky. „Spočiatku to celkom išlo, problémy nastali, keď dcérka vyrástla a rozhodla sa, že už nechce chodiť z jednej domácnosti do druhej, pretože mala pocit, že nikde nemá svoje miesto,“ povedala Marianna, ktorá sa už viac ako rok snaží vyriešiť situáciu.

Obrátila sa preto na súd s tým, aby striedavá starostlivosť bola zrušená, a v záujme dieťaťa bola ochotná, aby sa o dcérku staral otec. Otec to odmietol. „Neviem, čí záujem súdy hája, no dieťa to určite nie je,“ dodala nešťastná žena. Súd o zrušení striedavej starostlivosti ešte nerozhodol.

Marianna si po čase našla priateľa, s ktorým trávi v Žiline polovicu mesiaca. Byt v Seredi si platí sama. Teraz však pár čaká dieťa a dochádzať do Serede už bude ťažké. „To je ďalšie riziko, ktoré nás spolu čaká a ktoré našu situáciu ešte viac skomplikuje,“ pripomenula. Podľa novely zákona o rodine ak bude chcieť vziať dcéru so sebou, bude potrebovať súhlas exmanžela. Neverí, že jej ho dá. „Ponúkam dieťaťu rodinné zázemie, kompletnú rodinu a nemienim otcovi brániť v styku s dieťaťom v žiadnom prípade, nech sa stretávajú, ako často len chcú. Teraz sa mi narodí malé dieťatko a ja s ním budem podľa zákona musieť žiť na dvoch miestach, pretože mi exmanžel súhlas nedá. Ak by som dcéru zobrala sem k sebe do Žiliny, hrozí mi trestné stíhanie s trestnou sadzbou od 3 do 5 rokov. Kde je tu záujem dieťaťa?“ pýta sa matka.

Poukázala aj na ďalší prípad známej, ktorá má tiež dvojtýždňovú striedavú starostlivosť o päťročného syna. „Dieťa pri každom odovzdávaní otcovi plače. Muž si poň chodí s vyšším súdnym úradníkom a so sociálnou pracovníčkou. Zakaždým, keď dieťa plače, podáva na ženu trestné oznámenie za nedodržanie rozsudku, pretože podľa neho to, že dieťa plače a nechce ísť s otcom s úsmevom, znamená, že ona dieťa na návštevu otca nepripravila,“ spomenula Marianna. Dodala, že aj toto sa berie ako porušenie rozsudku a je za to paušálna pokuta dvesto eur, ktorú súd automaticky, bez pojednávania, uloží. „Matka malého dieťaťa je v exekúcii a hrozí jej, že príde o strechu nad hlavou, pretože výška jej pokút sa už vyšplhala na 2 800 eur. Čo sa týmto dokazuje?“ poukazuje Marianna.

Novelizovaný zákon podľa nej rodinu vôbec neochráni. Aktivizujú sa otcovské organizácie, ktorých je asi sedem a ktoré podľa nej vo veľkej miere ovplyvnili aj návrh tohto zákona. „Navonok sa tvária, že ide o záujem o dieťa, lebo dieťa má nárok na otca. Stopercentne s tým súhlasím, ale ak si bližšie pozriete ich webové stránky a ich vyjadrenia, všetko je to o tom, ako oklamať ženu. Je to veľmi smutné, ale zákony o rodine vôbec nechránia ani rodinu a už vôbec nie dieťa,“ zakončila.

Čo sa má podľa zákona posudzovať pri zohľadňovaní záujmu dieťaťa

  • úroveň starostlivosti o dieťa
  • bezpečnosť dieťaťa a prostredia, kde sa zdržiava
  • ochrana dôstojnosti, duševného, telesného a citového vývinu dieťaťa
  • ohrozenie vývinu dieťaťa zásahmi do dôstojnosti, duševnej, telesnej a citovej integrity osoby, ktorá je jeho blízkou osobou
  • podmienky na zachovanie identity dieťaťa a na rozvoj schopností a vlôh dieťaťa
  • názor dieťaťa a jeho možné vystavenie konfliktu lojality a následnému pocitu viny
  • podmienky na vytváranie a rozvoj vzťahových väzieb s oboma rodičmi, súrodencami a inými blízkymi osobami
  • využitie možných prostriedkov na zachovanie rodinného prostredia dieťaťa, ak sa zvažuje zásah do rodičovských práv

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #rozvod #striedavá starostlivosť