Prieskum: Národnú hrdosť pociťuje 88 % Slovákov

Národnú hrdosť pociťuje podľa prieskumu Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) 88,5 percenta Slovákov. Ako informovali zástupcovia ústavu, prieskum organizovali v spolupráci s agentúrou Focus v dňoch 17. septembra až 28. októbra 2014. Na prieskume sa v rámci projektu International Social Survey Programme (ISSP) Slovensko 2014 zúčastnilo 1 156 respondentov.

03.03.2015 12:00
debata (43)

Na otázku „Do akej miery ste hrdý na to, že ste Slovák/Slovenka?“ odpovedalo „veľmi hrdí“ 34 percent respondentov slovenskej národnosti. Ďalších 54,5 percenta odpovedalo odpoveďou „pomerne hrdí“.

„Nie veľmi hrdých“ na to, že sú Slováci bolo 9,5 percenta respondentov. Dve percentá respondentov slovenskej národnosti odpovedalo odpoveďou „vôbec nie hrdí“. Na otázku „Do akej miery ste hrdý na to, že ste občanom Slovenska?“ odpovedalo „veľmi hrdí“ 28,4 percenta respondentov.

Túto otázku adresovali sociológovia všetkým občanom Slovenska vrátane národnostných menšín. Päťdesiatosem percent respondentov odpovedalo odpoveďou „pomerne hrdí“. „Nie veľmi hrdých“ na slovenské občianstvo je podľa prieskumu vyše 11 percent respondentov a „vôbec nie hrdých“ je 2,4 percenta opýtaných.

„Slovák by mal vedieť po slovensky“

Za najdôležitejšie vlastnosti ozajstného Slováka označili respondenti v rámci prieskumu schopnosť vedieť hovoriť po slovensky (64,1 percenta), považovať sa za Slováka (54,6) a mať slovenské občianstvo (52,6).

Za nie veľmi dôležité alebo vôbec nie dôležité vlastnosti „ozajstného“ Slováka označili respondenti uznávanie politických inštitúcií a zákonov SR (47,6) a príslušnosť ku kresťanskému náboženstvu (25,4).

Tešíme sa z histórie, hanbíme sa za ekonomiku

Na otázku, na akú oblasť Slovenskej republiky sú najviac hrdí, uviedlo najviac respondentov (33 percent), že na slovenskú históriu. Tridsaťdva percent opýtaných je hrdých na výkony slovenských športovcov a 26 percent na slovenské umenie a literatúru.

Naopak, najviac respondentov (41,8 percenta) sa cíti zahanbených systémom sociálneho zabezpečenia SR. Slováci sa podľa prieskumu hanbia aj za ekonomické výsledky SR (26 percent) a nedostatočné spravodlivé a rovnoprávne zaobchádzanie so všetkými (21 percent).

Na otázku, či by si národnostné a etnické menšiny mali zachovávať svoje zvyky a tradície, odpovedalo kladne 43,7 percenta opýtaných, 45,5 percenta si však myslí, že by sa mali prispôsobiť a splynúť s väčšinou. Podľa sociológov je tento postoj odôvodnený odporom k multikultura­lizmu, v ktorom prevláda segregácia nad integráciou.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Slovák #Slovenka #hrdosť