Asi tisíc ľudí v Bratislave vyjadrilo podporu prenasledovaným kresťanom

Približne tisíc ľudí prišlo v utorok večer na Hodožovo námestie v Bratislave, kde sa pred Prezidentským palácom konalo zhromaždenie na podporu prenasledovaných kresťanov a iných náboženských skupín vo svete.

04.03.2015 07:53
prenasledovaní kresťania, zhromaždenie Foto: ,
Ľudia prišli v oranžovom oblečení, aby tak vyjadrili solidaritu s popravenými koptskými kresťanmi.
debata (14)

Organizátori účastníkov vyzvali, aby prišli so sviečkou v ruke a v oranžovom oblečení, aby tak vyjadrili solidaritu s popravenými koptskými kresťanmi, ktorých surovo zavraždili radikáli z Islamského štátu.

Účastníci apelovali na slovenských, európskych i svetových lídrov, aby poskytli konkrétnu pomoc, intenzívne a konkrétne úsilie na zastavenie násilia a zabíjania, najmä v takzvanom Islamskom štáte, informoval portál teraz.sk.

Na podujatí vystúpili občianski aktivisti, poslanci Európskeho parlamentu i Národnej rady, diplomati, ako aj priami účastníci z vojnou skúšaného Blízkeho východu. Bolo reakciou na vzostup krvavého násilia radikálnych islamistov, ktorí vypaľujú kostoly, prenasledujú a demonštratívne, spravidla odrezaním hlavy, popravujú kresťanov najmä na území obsadenom organizáciou Islamský štát na rozhraní Iraku a Sýrie, ale aj v Líbyi.

Pred Prezidentský palác prišla vyjadriť podporu... Foto: SITA, Ján Slovák
prenasledovaní kresťania, zhromaždenie Pred Prezidentský palác prišla vyjadriť podporu prenasledovaným kresťanom asi tisícka ľudí.

Organizátori zhromaždenia v závere prečítali vyhlásenie, v ktorom za všetkých prítomných vyzvali „predstaviteľov Slovenskej republiky, Európskej únie a OSN, aby neodkladne vyvinuli intenzívne úsilie na zastavenie násilia a zabíjania kresťanov a iných náboženských menšín vo svete, najmä organizáciou Islamský štát, a aby konkrétne pomáhali obetiam násilia.“

Podľa štúdie organizácie Pomoc Cirkvi v núdzi, ktorá vlani na jeseň zverejnila svoju správu hodnotiacu 196 krajín, z pohľadu náboženskej slobody boli najhoršie vyhodnotené štáty Afganistan, Stredoafrická republika, Irán, Irak, Líbya, Maledivy, Nigéria, Pakistan, Saudská Arábia, Somálsko, Sýria, Sudán a Jemen. V týchto krajinách hrozí náboženské prenasledovanie predovšetkým v spojení s extrémistickým islamom. Najprenasledo­vanejšou náboženskou skupinou zostávajú kresťania.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #kresťania #prenasledovanie #zhromaždenie