Hrdých Slovákov z nás robí história a športovci

Slováci ukázali, že ešte majú národnú hrdosť. Až 88 percent opýtaných uviedlo, že sú hrdí na svoje slovenské korene. Vyzdvihli pritom našu históriu, športovcov a umenie, naopak, skritizovali sociálny systém a ekonomické výsledky krajiny. Výskum s názvom "Ozajstný Slovák a zdroje národnej hrdosti" robil Sociologický ústav SAV v spolupráci s agentúrou Focus. Zúčastnilo sa na ňom 1 156 ľudí.

04.03.2015 15:00
hokej, prilet  z MS Foto: ,
Slováci sú hrdí najmä na úspechy našich športovcov. Dokazuje to aj snímka z roku 2012, keď slovenských reprezentantov ako vicemajstrov sveta v ľadovom hokeji vítali v uliciach Bratislavy stovky ľudí.
debata (8)

Za veľmi hrdých sa považuje tretina Slovákov, za pomerne hrdých polovica. „Triezvo uvažujúci ľudia nemusia vidieť dôvod, prečo by sa mali búchať do pŕs a vyhlasovať, že sú najhrdší na svete. Preto označili neutrálnejšiu možnosť,“ vysvetľuje Vladimír Krivý zo Sociologického ústavu SAV, ktorý na výskume spolupracoval. Zaujímavosťou je, že ľudia s lepším sociálnym postavením pociťujú omnoho väčšiu hrdosť na svoj slovenský pôvod ako ostatní. Vyše 10 percent oslovených ľudí však hrdých nie je, dôvody prečo, výskum nezisťoval.

„Čím je človek úspešnejší a čím väčšieho uznania sa mu v krajine dostane, tým má tendenciu byť hrdší na to, že je Slovák. Výsledky však ukazujú aj to, že čoraz viac ľudí si u nás dokáže vybrať niečo, čím sa pýši. Môže to byť medaila v hokeji, cestovanie do cudziny bez pasu či úspešné reformy,“ komentuje výsledky sociológ Miloslav Bahna.

Najčastejším dôvodom hrdosti Slovákov je história krajiny, ako aj výsledky športovcov. „Pod históriou si každý človek predstaví niečo iné. Môže to byť obdobie Veľkomoravskej ríše, rozdelenie Československa, ako aj vstup do Európskej únie. Predpokladám však, že opýtaní mysleli skôr bezprostrednú minulosť, napríklad úspešné hokejové majstrovstvá v roku 2002,“ hovorí Bahna s tým, že ďalšími dôvodmi našej hrdosti sú aj umenie a literatúra či dobré výsledky v oblasti vedy a techniky. Na chvoste skončil sociálny systém a ekonomické výsledky krajiny, na ktoré sú Slováci hrdí najmenej. Sociológovia to pripisujú tomu, že sa porovnávame najmä s bohatšími krajinami. „V ostatných krajinách Európskej únie majú omnoho rozvinutejší systém sociálneho zabezpečenia. Keď sa človek presťahuje a vidí tie rozdiely, preváži u neho veľká nespokojnosť. Predsa len, sociálna politika, ekonomické výsledky, ako aj fungovanie súdov sú oblasti, na ktoré sú ľudia najviac citliví,“ vysvetľuje sociologička Monika Čambalíková.

Opýtaní mali takisto povedať, ako si predstavujú ozajstného Slováka. Viac ako polovica zdôraznila, že musí vedieť po slovensky, považovať sa za Slováka a takisto mať štátne občianstvo. Za menej dôležité označili, aby bol kresťanom, uznával naše inštitúcie a zákony a mal predkov Slovákov.

„Výskum s rovnakými otázkami sme organizovali aj pred desiatimi rokmi. Vtedy kresťanskému vierovyznaniu pripisovalo dôležitosť omnoho viac ľudí. Dnes na to, aby bol človek ozajstným Slovákom, stačí, ak vie jazyk a považuje sa za Slováka. My ostatní ho potom rešpektujeme,“ hovorí Krivý. Dôraz sa už nekladie ani na slovenských predkov, dôležitý je pocit príslušnosti k národu.

Z výsledkov tiež vyplynulo, že oproti roku 2004 sú Slováci menej tolerantní k tradíciám menšín. Prispôsobiť sa a splynúť im v súčasnosti odporúča 45 percent opýtaných, kým pred desiatimi rokmi do bolo 30 percent. Sociológovia to vysvetľujú odporom k multikultura­lizmu, ktorý sa u nás začína čoraz viac prejavovať.

Slováci sú veľmi hrdí na

  • slovenskú históriu
  • výsledky športovcov
  • slovenské umenie a literatúru
  • výsledky, ktoré Slovensko dosahuje v oblasti vedy a techniky
  • armádu

Slováci vôbec nie sú hrdí na

  • systém sociálneho zabezpečenia
  • ekonomické výsledky Slovenska
  • spravodlivé a rovnoprávne zaobchádzanie so všetkými
  • politický vplyv krajiny vo svete
  • to, ako na Slovensku funguje demokracia

    (Zdroj: Výskum ISSP Slovensko 2014)

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #národná hrdosť #agentúra Focus #Sociologický ústav SAV