Voľba šéfa NKÚ nie je na programe ani nadchádzajúcej schôdze

Voľba predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) nefiguruje v programe 48. schôdze parlamentu, ktorá sa začne v utorok. Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ ešte po parlamentných voľbách v roku 2012.

05.03.2015 10:41
Ján Jasovský, NKÚ Foto:
Ján Jasovský, nominant HZDS, nadsluhuje v pozícii šéfa NKÚ už tretí rok, jeho funkčné obdobie sa totiž skončilo v roku 2012.
debata (2)

Podľa povolebnej dohody kandidáta navrhovala SaS, ktorá neuspela s Kamilom Krnáčom ani s Vladimírom Klimešom. Smer a Fico argumentovali, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo. Neskôr prišlo KDH s kandidátom Marošom Žilinkom. Z volieb ho však stiahlo. V lete sa hovorilo, že Smer je pripravený podporiť Pavla Hrušovského. Bývalý šéf parlamentu Pavol Paška však voľbu nevypísal.

Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012. Keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu.

Parlamentná schôdza, ktorá sa začne v utorok 10. marca, by mala mať 75 bodov. Program by sa však mal ešte rozšíriť minimálne o prezidentom vrátenú novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá rieši poplatky u lekárov. Poslanci majú prerokovať 60 návrhov zákonov v prvom čítaní. Z toho je jedenásť vládnych a 49 poslaneckých návrhov.

V druhom čítaní je na schôdzi zaradených jedenásť legislatívnych noriem. Poslanci si tiež vypočujú správu verejnej ochrankyne práv a zámer prevodu majetku štátu v spoločnosti Slovak Telekom, a. s. Na marcovej schôdzi budú voliť aj jedného člena Správnej rady Ústavu pamäti národa a dvoch členov dozornej rady ústavu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #parlament #Ján Jasovský