Polícia zaistila exposlancovi zbrane

Bývalého poslanca parlamentu Vladimíra Jánoša (Smer) vyšetruje polícia. Ešte v stredu večer zaistila zbrane, ktoré mal legálne doma. Na exposlanca bol podaný podnet vo veci nebezpečného vyhrážania a týrania blízkej a zverenej osoby.

05.03.2015 10:55 , aktualizované: 19:10
Vladimír Jánoš Foto: ,
Prípadom exposlanca Smeru Vladimíra Jánoša sa už zaoberá polícia v Prievidzi.
debata (97)

Jánoš sa v stredu vzdal poslaneckého mandátu aj straníckej funkcie okresného predsedu strany v Prievidzi. Všetky obvinenia o vyhrážaní sa manželke, s ktorou sa rozvádza, popiera.

„Môžeme potvrdiť, že polícia sa intenzívne zaoberá prípadom bývalého poslanca z Prievidze. Čo sa týka zbraní, ktoré boli v legálnej držbe Vladimíra J., polícia ešte v stredu vo večerných hodinách z vlastnej iniciatívy tieto v súlade so zákonom zaistila,“ informovala vo štvrtok hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Elena Antalová.

Polícia podľa hovorkyne prijala aj preventívne bezpečnostné opatrenia na ochranu manželky a dieťaťa. „Opatrenie z taktických dôvodov nemôžeme bližšie špecifikovať,“ dodala Antalová. Viac informácií neposkytla.

Trestné oznámenie podal advokát Jánošovej manželky Ivan Katrinec z Medzinárodného výboru pre boj s organizovaným zločinom, terorizmom a korupciou. Ten tiež informoval, že bývalý poslanec je držiteľom zbrojného preukazu, vlastní viacero zbraní, pričom mal byť aj liečený zo psychických problémov. Podľa advokáta mal mať doma dva samopaly a ďalšie minimálne štyri guľové zbrane. Manželka sa ho podľa advokáta veľmi bála. Na internete sa tiež objavili prepisy rozhovorov, ktoré sa mali udiať medzi manželmi. Sú v nich vulgarizmy a vyhrážky, ktoré mal bývalý poslanec adresovať svojej manželke.

Exposlanec v stredu pre denník Pravda odmietol informácie o tom, že by žene vulgárne nadával, vyhrážal sa a robil na ňu psychický nátlak. Potvrdil, že je členom športového streleckého klubu a vlastní zbrane. Tvrdil, že psychiatrickú ambulanciu nikdy nenavštívil. Pre zverejnené prepisy nahrávok rozhovorov, ktoré sú podľa neho upravované, chce podať trestné oznámenie.

Aj po tom, čo sa vzdal mandátu, bude ešte tri mesiace poberať poslanecký plat, celkovo by mal dostať takmer 6 000 eur v hrubom. Podľa zákona poslancovi, ktorý bol viac ako päť rokov v parlamente, po zániku mandátu patrí plat tri mesiace. Zatiaľ zostáva radovým členom Smeru. Na otázku, či voči nemu vyvodí dôsledky aj Smer, tlačový odbor vládnej strany neodpovedal. Jánoša má v parlamente nahradiť Peter Gaži.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom Pravdy.

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #mandát #Vladimír Jánoš #poslanecký plat