Kiska sa dostal do roztržky s Pollákom

Nezaujíma prezidenta téma vzdelávania Rómov alebo zlyhala komunikácia? Konferencia Vzdelávanie – Kľúč k integrácii mala byť vo štvrtok posilnená účasťou prezidenta Andreja Kisku. Ten svoju účasť odvolal iba pár hodín pred začatím akcie, ktorá sa konala v historickej budove Národnej rady v Bratislave.

05.03.2015 12:45 , aktualizované: 19:40
Peter Pollák Foto: ,
Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák
debata (2)

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák, ktorý konferenciu organizoval, si Kiskovo konanie nevie vysvetliť. Jeho prístup ho prekvapil. „V stredu večer som sa vrátil z Rumunska a našiel som si odkaz o zrušení účasti, som tým veľmi sklamaný,“ povedal Pollák pre Pravdu. Tvrdí, že nedostal vysvetlenie, z akého dôvodu sa prezident akcie nezúčastnil. Na konferencii bolo asi 150 hostí.

Hovorca prezidenta Roman Krpelan uviedol, že Kiska považuje tému vzdelávania rómskych detí za dôležitú, ale neprišiel pre zlú organizáciu. „Do poslednej chvíle organizátor podujatia opakovane poskytoval rozporuplné informácie o účastníkoch konferencie a nebol schopný informovať Kanceláriu prezidenta o definitívnom zozname účastníkov,“ povedal Krpelan.

Pollák tieto informácie poprel s tým, že nevie o žiadnej organizačnej chybe. Definitívny zoznam účastníkov bol podľa neho uzavretý tri týždne pred začiatkom akcie. „Dva mesiace sme pripravovali túto konferenciu a komunikovali s prezidentskou kanceláriou a prezident dopredu vedel, kto sa jej zúčastní,“ dodal splnomocnenec.

Konferencia sa týkala vzdelávania rómskych detí. Splnomocnenec chce pre ne zaviesť povinnú predškolskú prípravu od troch rokov. Úrad rómskeho splnomocnenca o tejto téme hovoril už aj s ministerstvom školstva. Plánujú vytvoriť pracovnú skupinu zloženú zo zástupcov úradu a ministerstiev školstva, vnútra a práce. „Je načase rozmýšľať nad systémovými opatreniami, vyčerpali sme možnosti pilotných projektov, ktoré však nestačia,“ povedal Pollák.

Neúčasť Kisku na konferencii nebola jediným prekvapením podujatia. Druhým bola skupinka Rómov, ktorá prišla pred začiatkom konferencie pred budovu protestovať. Organizovala ju Strana Rómskej únie na Slovensku, na čele s jej predsedom Františkom Tankom. Prišli vyjadriť svoj negatívny postoj k práci Petra Polláka.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom Pravdy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #Peter Pollák #Andrej Kiska