Prednosta kliniky uvažoval po kauze s Anjelom smrti o demisii

Prednosta Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny na bratislavských Kramároch Milan Májek zvažoval odstúpenie z funkcie, keď sa dozvedel, že na jeho klinike zomrela pacientka údajne kvôli zdravotníkovi Jaroslavovi D. Ten dostal od médií prezývku Anjel smrti.

05.03.2015 14:07
debata (1)

Podľa obžaloby v júni 2011 podal 63-ročnej pacientke smrteľnú dávku lieku na tlak. „Nechcel som veriť, že také niečo sa na mojom pracovisku stalo. Uvažoval som, že odstúpim z funkcie, bol to pre mňa šok,“ vyhlásil dnes Májek na Okresnom súde Bratislava I.

Prípad Jaroslava D. rieši okresný súd už po tretíkrát, keďže dva jeho rozsudky krajský súd zrušil. V oboch prípadoch vymerali pre zdravotníka 20 rokov za mrežami. Anestéziológ a pedagóg Májek osobne Jaroslava D. nepoznal, aj keď vedel, že na oddelení pracuje.

„Stále je to u nás nezvyčajné, že muž pracuje ako zdravotná sestra,“ poznamenal. Podľa jeho slov hodnotili Jaroslava D. ako spoľahlivého a svedomitého. „Nemám vedomosť, že by s ním boli nejaké problémy,“ dodal prednosta.

Súd si vo štvrtok vypočul aj ženu, ktorá bola v tom čase na oddelení v pozícii neatestovaného lekára. Na nebohú pacientku si spomína, že bola pod silnými sedatívami so zlým stavom mozgu. Pred súdom tiež prečítala svoju správu z rannej vizity kritického dňa.

Na obžalovaného si pamätá, že bol svedomitý. Proces bude pokračovať 2. apríla, keď zavolajú vypovedať vrchnú sestru kliniky. Svedčiť by mala prísť aj zdravotná sestra, ktorá bola v osudný deň 10. júna 2011 vedúca dennej zmeny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #súdny proces #Anjel smrti #Kramáre