Fedor: Fico hostí podporovateľov ruskej agresie

Vo väčšine štátov EÚ panujú podľa poslanca Národnej rady SR Martina Fedora veľké obavy z agresívnych zámerov Ruska. Ako povedal, čelní predstavitelia členských krajín sú presvedčení, že čelia organizovanej podvratnej propagande ako súčasti hybridnej vojny.

06.03.2015 13:00
Martin Fedor Foto: ,
Podľa Martina Fedora (na archívnej snímke) sú čelní predstavitelia členských krajín EÚ presvedčení, že čelia organizovanej podvratnej propagande ako súčasti hybridnej vojny.
debata (116)

„Slovenský premiér však v Košiciach hostí otvorených podporovateľov ruskej agresie a označuje to za mierovú konferenciu,“ upozorňuje poslanec a vedúci stálej pracovnej skupiny strany Sieť pre vnútornú bezpečnosť Martin Fedor.

Fedor sa v lotyšskej Rige zúčastňuje na Medziparlamentnej konferencii o spoločnej zahraničnej bezpečnostnej politike a spoločnej bezpečnostnej a obrannej politike.

Na Slovensku podľa Fedora nevenujeme pozornosť hybridnej vojne

„Aj v Rige je jednou z najdôležitejších tém tzv. hybridná vojna, ktorej sa na Slovensku takmer vôbec nevenujeme. Pritom aj u nás prebieha organizovaná, štvavá propaganda, ktorá je jedným z dôležitých prvkov prebiehajúcej hybridnej vojny u nášho suseda. Skôr to vyzerá tak, že nástrojom tejto propagandy je aj Ficova „mierová konferencia“ v Košiciach,“ vyhlásil Fedor.

Podľa člena Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Martina Fedora by mal predseda vlády namiesto stretnutia s podporovateľmi ruskej agresie, ako je napríklad pán Matthias Platzeck z Nemecka, radšej zdôrazňovať záujmy Slovenskej republiky.

SR nemá aktualizovanú stratégiu kyberbezpečnosti

Štáty našich spojencov z NATO a EÚ upravujú podľa Fedora svoje obranné plány a berú do úvahy, že v prípade hybridnej vojny, sú napríklad operácie v informačnom priestore oveľa dôležitejšie ako priame vojenské akcie. „Centrá excelentnosti v pobaltských krajinách na ochranu kyberbezpečnosti v Estónsku, energetickej bezpečnosti v Litve alebo ochrany strategických komunikácií v Lotyšsku sú dôležité pri prevencii nevojenských rizík a sú na prospech všetkých krajín aliancie. Na druhej strane Slovensko doteraz nemá aktualizovanú ani len bezpečnostnú stratégiu a stratégia kyberbezpečnosti, ktorá je v pripomienkovom konaní, je príliš všeobecná. Tomuto by mala vláda a jej predseda urýchlene venovať pozornosť a nerobiť propagandu podporovateľom Ruska, ktorí majú len vlastné ekonomické alebo iné zámery,“ zdôraznil Fedor.

Konferencia Cesty k mieru – Občiansky dialóg v znamení dohody Minsk II, ktorá sa koná v piatok a v sobotu v Košiciach, vznikla z iniciatívy Nemecko-ruského fóra a Nemecko-ukrajinského fóra v spolupráci s inštitútom ASA. Konferencia sa koná pod záštitou predsedu vlády SR Roberta Fica, ktorý pre chorobu svoj piatkový program zrušil.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #propaganda #hybridná vojna