Čislák: Predražené CT je pseudokauza, Zvolenská podávala demisiu zbytočne

Minister zdravotníctva Viliam Čislák považuje prípad predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici za pseudokauzu. Podľa neho exministerka Zuzana Zvolenská podávala demisiu úplne zbytočne a odstúpiť vôbec nemusela. K prípadu sa vyjadril v rozhlasovej relácii RTVS Sobotné dialógy.

07.03.2015 14:39
Viliam Čislák Foto: ,
Minister zdravotníctva Viliam Čislák si myslí, že nákup CT prístroja v piešťanskej nemocnici je "kvázi kauza" a nič vážne sa nestalo.
debata (105)

Podľa jeho slov sa z dnešného stavu jeho poznania okolností nákupu CT prístroja nič vážne nestalo a išlo o „business as usual“.

Čislák dodal, že prípad vyšetruje polícia, generálna prokuratúra a je aj na Úrade pre verejné obstarávanie. V tejto chvíli ešte výsledky nie sú. „Po piatich týždňoch však firma, ktorá CT predávala, zverejnila finančné podmienky, za ktorých sa to riešilo. Firma si dávala 6-percentnú maržu na obdobie štyroch rokov a 9 percent bol ďalší rozdiel vo financovaní,“ povedal Čislák a dodal, že v prípade nebolo nabalenie nejakých vymyslených peňazí.

„Podľa mňa to je pseudokauza. Tam sa nenašiel rozdiel 50 percent, ktoré by lietali vo vzduchu,“ povedal Čislák, ktorý vychádzal z informácii od firmy, no dodal, že stále sa ešte čaká na výsledky vyšetrovania konajúcich orgánov. Ľudia, ktorí odstúpili, tak podľa ministra urobili na základe politického rozhodnutia. Exministerka Zvolenská podľa Čisláka odstupovala zbytočne, keďže vo veci CT prístroja v Piešťanoch to nepomohlo.

Čislák je proti poplatkom za objednanie

Minister Čislák chce v parlamente žiadať poslancov, aby prelomili veto prezidenta Andreja Kisku a schválili novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktoré okrem iného zavádza nové pravidlá v ambulanciách a ruší možnosť prednostného vyšetrenia u lekára za poplatok. Čislák zdôraznil, že zrušením tohto poplatku len reagovali na sťažnosti ľudí.

Minister dodal, že už dnes existujú príklady, keď ho doktori ani doteraz nevyužívali. Lekár má podľa Čisláka možnosť, aby si pacientov manažoval tak, ako majú v mesiaci prísť.

S Čislákom súhlasí aj exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) a dodal, že nerozumie, prečo by sa za objednávanie malo platiť. Pre lekára je to podľa Uhliarika lepšie, lebo vie, kedy príde pacient. Tak ako v EÚ, malo by byť zadarmo. Ak niekto nemôže prísť v rámci pracovného času a chce sa objednať na hodinu, vtedy by mohol podľa poslanca KDH prísť skoro ráno alebo po práci. To by však už malo byť posudzované ako nadštandard a malo by sa za to platiť.

Podľa Uhliarika je pritom nespravodlivé, keď si dvaja ľudia platia zdravotnú poisťovňu a jeden z nich si zaplatí prednostné vyšetrenie, na základe čoho predbehne napríklad dôchodcu, ktorý na to peniaze nemá. Takáto zásadná zmena sa však nemôže diať podľa Uhliarika poslaneckým návrhom.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Viliam Čislák #CT prístroj #piešťanská nemocnica