Lipšic chrlil jedno obvinenie za druhým

Predseda NOVA Daniel Lipšic v pondelok poobviňoval vyšetrovateľa, prokurátora a zamotal do toho ešte aj denník Pravda. Celá vec súvisí s trestným stíhaním jeho kolegu Gábora Grendela, ktorý je obvinený z daňového podvodu.

09.03.2015 18:57
Lipšic Foto: ,
Daniel Lipšic.
debata (100)

Lipšic v pondelok narýchlo zvolal tlačovú besedu, aby oznámil, že dáva podnet na disciplinárne stíhanie vyšetrovateľa a prokurátora. A čo jeho prudkú reakciu spustilo?

Pravda Lipšicovi v piatok poslala otázky, ktoré sa týkali jeho februárovej návštevy na polícii v súvislosti s trestným stíhaním Grendela. Podľa našich informácií tam malo dôjsť k roztržke medzi ním a vyšetrovateľom, ktorý obvinil Grendela z krátenia dane. Čo sa presne stalo a reakciu na celú vec sme chceli od Lipšica aj Grendela. Lipšic reagoval ešte v piatok, stanovisko Grendela sa denníku nepodarilo získať.

„Pravda nepísala v sobotu nič, ani v pondelok nič,“ reagoval v pondelok Lipšic s tým, že začal vysvetľovať incident na polícii. Rozčúlil sa pritom aj nad „nezákonnou medializáciou“. Akou, nie je jasné, v každom prípade Pravda o trestnom stíhaní Grendela píše týmto článkom prvýkrát.

V odpovedi pre Pravdu Lipšic uviedol, že je advokátom Grendela a spor na polícii sa podľa neho týkal toho, že mu údajne vyšetrovateľ na základe rozhodnutia prokurátora nedovolil nahliadnuť do spisu. I keď neskôr mu to umožnil. Lipšic v pondelok povedal, že túto vec „osobne nenechá len tak“ a dá podnet na disciplinárne konanie voči vyšetrovateľovi a prokurátorovi.

Podľa informácií denníka Pravda sa však nesťažuje len Lipšic, ale aj vyšetrovateľ na Lipšica. Generálna prokuratúra tvrdí, že zatiaľ takýto podnet nemá. Polícia sa k prípadu nevyjadrila. „Vzhľadom na uvedený prípad a v súčasnosti prebiehajúce vyšetrovanie bližšie informácie k prípadu nie je možné poskytnúť,“ dodal hovorca Krajského policajného riaditeľstva v Bratislave Michal Szeiff.

Vyšetrovateľ kriminálnej polície obvinil Grendela v januári. Podľa uznesenia mal Grendel za rok 2013 úmyselne zatajiť a nepriznať príjmy zo živnostenského podnikania v sume 31-tisíc eur, ktoré mu prišli na súkromný účet. Daň si tak mal skrátiť o 4 700 eur. Lipšic na jeho obhajobu uviedol, že išlo o predaj auta a súkromné úspory. Ešte vlani v novembri o prípade písal jeden z blogerov na blogoch portálu Pravdy. Lipšic tvrdí, že Grendel je nevinný a ničoho sa nedopustil.

Prípadom sa vyšetrovateľ začal zaoberať po tom, čo vlani v októbri bolo na Okresnú prokuratúru Bratislava I doručené anonymné trestné oznámenie. Vo veci polícia vypočula aj znalca, ktorý uviedol, že aj keď peniaze Grendel prijímal na súkromný účet, išlo o pravidelné mesačné príjmy, ktoré mali byť zdanené.

Trestný zákon hovorí, že ten, kto v malom rozsahu skráti daň a poistné, potrestá sa väzením na jeden až päť rokov. Ak je škoda voči štátu vyššia, trest sa zvyšuje na tri až osem rokov väzenia. V prípade Grendela ide o vyšší rozsah, keďže, podľa zákona, sa väčšou škodou rozumie najmenej desaťnásobok sumy 266 eur.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic