Sudkyňu Annu Benešovú už disciplinárne nestíhajú

Sudkyňu Annu Benešovú, ktorá údajne neumožnila v roku 2007 dvom mužom nahrať si priebeh pojednávaní, už disciplinárne nestíhajú. Predseda bratislavského krajského súdu Ľuboš Sádovský dnes vzal späť návrh na jej stíhanie, ktorý predložila ešte jeho predchodkyňa Gabriela Šimonová. Na základe toho disciplinárny senát dnes konanie voči sudkyni Anne Benešovej zastavil.

11.03.2015 16:38
Anna Benešová Foto: ,
Sudkyňa Anna Benešová (vpravo) pred začiatkom disciplinárneho konania na Disciplinárnom súde Najvyššieho súdu SR.
debata (1)

Návrh na disciplinárne stíhanie sudkyne dala ešte v júli 2008 vtedajšia predsedníčka Krajského súdu v Bratislave Gabriela Šimonová. Benešová v minulosti uviedla, že Šimonovú k podaniu návrhu nútil Harabin, čo predsedníčka bratislavského krajského súdu nekomentovala.

Sudkyňa tvrdila, že údajný zákaz nahrávania bol len zámienkou na jej disciplinárne stíhanie. Podľa Benešovej ju v skutočnosti chceli potrestať za to, ako postupovala v inom prípade, v ktorom sa o ochranu osobnosti s denníkom Sme súdil vtedajší minister spravodlivosti Štefan Harabin.

Disciplinárny súd sa dnes prípadom opätovne zaoberal preto, lebo Ústavný súd SR v júni 2011 zrušil rozhodnutie odvolacieho disciplinárneho senátu z roku 2010, ktorým Benešovú preradili z krajského súdu na okresný súd, a vec vrátil na ďalšie konanie.

Ústavný súd okrem iného konštatoval, že pri disciplinárnom konaní bolo porušené základné právo sudkyne Anny Benešovej na súdnu ochranu a spravodlivý proces. Sádovský uviedol, že vzhľadom na dôvody uvedené v náleze ústavného súdu týkajúce sa premlčacej lehoty nemalo zmysel trvať na takomto návrhu.

Či bol návrh opodstatnený, nechcel komentovať. Išlo o návrh predchodkyne a neprináleží mi hodnotiť ho, dodal.

Predseda senátu Stanislav Libant uviedol na pojednávaní, že aj keď členovia tohto senátu nenesú priamu zodpovednosť za priebeh predchádzajúceho konania voči Anne Benešovej, cítia potrebu ospravedlniť sa za dĺžku i formu doterajšieho konania.

„Disciplinárne konanie má v zásade trvať tri mesiace, ak trvalo takmer sedem rokov, je to prejav toho, že systém v disciplinárnych konania nebol dobre nastavený. Právnej stabilite a ani stabilite sudcu, ktorý je disciplinárne stíhaný, to neprináša nič pozitívneho,“ uviedol Libant.

Nechcel sa vyjadrovať k tomu, či stíhanie bolo motivované osobnými dôvodmi Štefana Harabina. Ja môžem uvažovať len na základe skutočností, ktoré sú v spise a v spise bola opisovaná skutková záležitosť, ktorú bolo možné postihovať, dodal.

Benešová bola sudkyňou takmer 40 rokov a žiadne iné disciplinárne konanie voči nej nebolo vedené. V súčasnosti je už na dôchodku a na pojednávaní sa nezúčastnila. Ako uviedol jej právny zástupca, je už z celého prípadu psychicky unavená.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sudca #disciplinárne konanie #Štefan Harabin