Dlho žiadaná odborná komisia k Hradu sa zíde v utorok

Verejnosťou dlhodobo požadovaná odborná komisia, ktorá by sa vyjadrila k obnove, pamiatkam a stavebným prácam na Bratislavskom hrade, sa zíde v utorok 17. marca. Informovala o tom Lele Zemanová z občianskej iniciatívy SOS Bratislavský hrad.

13.03.2015 15:34
Bratislavský hrad Foto:
Bratislavský hrad
debata (8)

„V utorok 17. marca zasadnú za jeden stôl odborníci z radov archeológov, architektov a reštaurátorov, ktorí posúdia a prediskutujú navrhovanú prezentáciu a ochranu archeologických nálezov rímskych architektúr z čias Keltov situovaných na severnej terase Bratislavského hradu, ako aj možnosť alternatívneho využitia stavby podzemného objektu, plánovaného ako podzemné garáže,“ uviedla Zemanová.

Vo vyjadrení pre médiá Zemanová pripomenula, že zvolanie odbornej komisie bola jednou z hlavných požiadaviek občianskej iniciatívy SOS Bratislavský hrad. S touto žiadosťou sa iniciatíva pred mesiacom obrátila na premiéra Roberta Fica, ktorý list postúpil predsedovi Národnej rady SR Petrovi Pellegrinimu. Odbornú diskusiu žiada protestujúca verejnosť už od záveru minulého roka.

Po viacerých vzájomných rokovaniach medzi zástupcami SOS Bratislavský hrad a kancelárom NR SR Danielom Guspanom vzniklo podľa Zemanovej odborné grémium. Za SOS Bratislavský hrad sú doň nominovaní archeológovia Ján Rajtár (Archeologický ústav SAV), Margaréta Musilová a Branislav Resutík z Mestského ústavu ochrany pamiatok, ďalej zástupcovia architektov, prezident Spolku architektov Slovenska Juraj Hermann a člen Spolku architektov Slovenska Ľudovít Urban, ako aj predseda Komory reštaurátorov Juraj Puškár.

Odborná komisia sa stretne v utorok, 17.marca, o 10:00 v priestoroch Slovenského národného múzea na Hrade. Po skončení rokovania budú účastníci informovať o jeho záveroch. SOS Bratislavský hrad súčasne požadoval medzinárodný rámec komisie. Stretnutie archeológov zo zahraničia sa preto uskutoční deň predtým v pondelok 16. marca, SOS budú zastupovať manželia Heinrich Zabehlicky a Susanne Zabehlicky-Scheffenegger z Rakúskeho archeologického ústavu z Viedne, dodala v tlačovej správe Zemanová.

Vybagrovaná jama v areáli Bratislavského hradu Foto: Robert Hüttner, Pravda
Bratislavský hrad, stavba, garáže Vybagrovaná jama v areáli Bratislavského hradu

Národná rada 4. marca médiá informovala, že odborná komisia k téme prestavby a rekonštrukcie Hradu by sa mala po prvý raz zísť najneskôr do dvoch týždňov. Pokyn na jej vytvorenie vydal predseda NR SR Peter Pellegrini. „Komisia expertov má posúdiť zásadné otázky súvisiace s archeologickými nálezmi a stavebnou činnosťou na Bratislavskom hrade,“ informovala ďalej kancelária parlamentu. Zároveň avizovali, že šéf zákonodarného zboru Pellegrini ponúkne SOS Bratislavský hrad, aby do komisie nominovala svojich expertov.

Predstavitelia SOS Bratislavský hrad, Spolku architektov Slovenska a ďalší odborníci chcú garanciu ochrany a dôstojnej prezentácie keltských pamiatok nájdených na Bratislavskom hrade a tiež pozastavenie a následnú zmenu projektu štvorpodlažných podzemných garáží. Na predsedu NR SR sa v otvorenom liste 18. februára obrátil prezident Spolku architektov Slovenska Juraj Hermann. Šéfa parlamentu v záujme ochrany pamiatok požiadal o prehodnotenie projektu. Garáže podľa spolku architektov do areálu hradu nepatria, túto potrebu vyriešili garáže oproti Hradu, v národnej rade a pod západnou terasou Hradu.

Nikto podľa Hermana nechce, aby sa jama zasypala a doterajšia práca vyšla navnivoč. Projekt by sa však mohol upraviť a aspoň čiastočne slúžiť na kultúrne účely, mohli by sa tam prezentovať i nájdené pamiatky. NR SR dlhodobo tvrdí, že jedinečné pamiatky z keltských dôb objavené na severnej terase Bratislavského hradu, výstavba podzemných garáží neohrozí. Pre ochranu pamiatok sa posunul vjazd do garáže. Podľa predsedu parlamentu sa národná rada musí riadiť nariadením Krajského pamiatkového úradu a pokračuje podľa týchto nariadení.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #bratislavský hrad #archeologická pamiatka #podzemné garáže