Kisku nahnevali Čislákove reči o pseudokauze. Zavolal si ho na stretnutie

Prezident Andrej Kiska sa stretol s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom. Témou rozhovoru bol súčasný stav v zdravotníctve i posledné kauzy v tomto rezorte. Kiska priznal, že k stretnutiu ho motivovali nedávne vyhlásenia Čisláka, ktorými bagatelizoval predražený nákup CT prístroja v piešťanskej nemocnici a nazval ho "pseudokauzou".

16.03.2015 14:28 , aktualizované: 15:53
Andrej Kiska, Viliam Čislák Foto: ,
Prezident Andrej Kiska (vpravo) víta ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, s ktorým chcel prediskutovať plány vlády na ministerstve zdravotníctva.
debata (614)

K stretnutiu v Prezidentskom paláci došlo po štyroch mesiacoch od výmeny ministrov v tomto rezorte. Vtedy Viliam Čislák nahradil Zuzanu Zvolenskú, ktorá sa pre kauzu CT prístroja vzdala funkcie.

„To podstatné, čo ma zaujímalo, bola otázka, čo sa v zdravotníctve mení a čo sa ešte plánuje zmeniť za ten zhruba rok do skončenia funkčného obdobia tejto vlády,“ píše Andrej Kiska o priebehu stretnutia na oficiálnej webovej stránke prezident.sk.

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Adresát neznámy.

Kiska zdôraznil, že ľudia očakávajú, že personálnymi zmenami sa vyšetrovanie kauzy nekončí. Prezident priznal, že k stretnutiu ho motivovali nedávne slová ministra Čisláka v rozhlasovej relácii Sobotné dialógy v RTVS, keď predražený nákup CT prístroja označil za „pseudokazu“ a „bežný biznis“. (Viac v článku Čislák: Predražené CT je pseudokauza, Zvolenská podávala demisiu zbytočne)

Kiska: Nedozvedel som sa o žiadnych opatreniach

„Po mojom rozhovore s ministrom musím, žiaľ, skonštatovať, že som nepočul žiadne, opakujem — absolútne žiadne — jasné informácie o opatreniach, ktoré by minister už prijal, aby sa zastavilo neefektívne a netransparentné nakladanie s peniazmi v zdravotníctve. A termín, kedy také opatrenia prijme, som nepočul,“ vyhlásil Kiska po stretnutí.

Kiska rovnako skritizoval, že v zdravotníctve sa nechystajú žiadne reformy, ktoré by zvýšili dôveryhodnosť zdravotníckych zariadení a lekárov u slovenského pacienta. „Čo mienime robiť napríklad s tým, že máme zlú atmosféru medzi pacientmi a lekármi? Dva mesiace diskutujeme o jednom poplatku, ktorý má pre mnohých občanov symbolickú povahu rovného postavenia v ambulancii, pre mnohých lekárov predstavuje dôležitú časť príjmu a pritom všetci vedia, že skutočné problémy sú úplne inde,“ zdôraznil prezident.

Prezident Andrej Kiska (vľavo) počas rozhovoru... Foto: SITA, Robert Tappert
Andrej Kiska, Viliam Čislák Prezident Andrej Kiska (vľavo) počas rozhovoru s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom. Prezident po stretnutí vyhlásil, že sa od ministra nedozvedel o žiadnych opatreniach, ktoré by v rezorte chystal.

Prezident je presvedčený, že štát má páky na zavedenie poriadku, jasných pravidiel a spravodlivosti v slovenskom systéme zdravotníctva. Zdôraznil, že štát, vláda a ministerstvo zdravotníctva nastavujú a určujú pomery v približne 70 percentách zdravotníctva. „Záleží len na ľuďoch, ktorí sú vo vedení, či na to, aby takéto pravidlá zaviedli, majú predpoklady — odborné a morálne — a či to vôbec chcú,“ doplnil Kiska.

Podľa Čisláka bolo stretnutie priateľské

Samotný Čislák označil stretnutie s Kiskom za priateľské. Konštatoval, že sa snaží o transparentnosť v zdravotníctve. Nateraz podľa neho zbierajú relevantné údaje z nemocníc na to, aby mohli prijať opatrenia, sú však podľa neho veci, ktoré ovplyvniť nemôžu. „My ťažko môžeme ovplyvniť to, aby nejaký dodávateľ alebo výrobca napríklad CT sa hlásil do súťaže niekedy priamo, niekedy cez sprostredkovateľa, alebo cez dodávateľa. Samozrejme, bol by som veľmi rád, ak by ponuky pre naše zariadenia boli čo najnižšie a v podstate takýmto spôsobom aj vediem debatu s našimi riaditeľmi,“ uviedol Čislák.

Podľa ministra, čo sa týka nákupu CT prístroja v Piešťanoch, v tejto chvíli nemajú žiaden záver zo šetrenia. Na margo jeho vyjadrenia o pseudokauze len konštatoval, že sa vyjadroval iba k cene CT prístroja. Za bežný obchod podľa jeho slov označil len cenový rozdiel. Ako tvrdí, k prípadu sa musia vyjadriť a dať konečné stanovisko orgány, ktoré ho prešetrujú. Minister prezidenta informoval aj o novej nemocnici, či o legislatíve, ktorá má upravovať odmeňovanie zdravotníkov.

614 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Andrej Kiska #Viliam Čislák