Úžasné divadlo nad Malou Fatrou. Nad Slovenskom bolo vidieť polárnu žiaru

Polárnu žiaru, jednu z najpôsobivejších prírodných úkazov, bolo možné vidieť aj nad Slovenskom. Návštevníci Malej Fatry tak mohli minulú noc sledovať úžasné prírodné divadlo. Polárna žiara súvisí so silnou búrkou na Slnku, preto bolo možné žiaru pozorovať južnejšie ako obvykle.

18.03.2015 13:38
debata (11)

„Okolo polnoci zo 17. na 18. marec nebo zahralo jedno neuveriteľné divadlo. S kamarátom Lukášom sme práve šli popod lanovku do Snilovského sedla v Malej Fatre k nášmu cieľu Veľkému Kriváňu. Keď sme sa otočili, neverili sme vlastným očiam,“ píše na sociálnej sieti jeden zo svedkov tohto v našich končinách vzácneho prírodného úkazu.

Hrozilo, že Zem v dôsledku rozsiahlej solárnej búrky zasiahne veľký prúd energetických častíc, ktoré by mohli zanechať dočasné následky na rozvodných sieťach a satelitnej navigácii. Žiadne škody neboli zatiaľ zaznamenané.

Polárna žiara nad Budapešťou. Foto: SITA/AP, Balazs Mohai
polárna žiara Polárna žiara nad Budapešťou.

Vďaka tejto búrke tak bolo možné pozorovať severnú polárnu žiaru oveľa južnejšie, než je bežné. Bola tak viditeľná dokonca aj na Slovensku, či v susednom Česku a Maďarsku.

V nedeľu zaznamenali na Slnku dve veľké erupcie plazmy, preto vedci očakávali, že na Zem dorazí s tým súvisiace elektromagnetické žiarenie. Solárna búrka dosiahla na päťbodovej škále geomagnetických následkov štvrtý stupeň, čo je kategória „vážne až kritické“. Pôvodne sa pritom očakával len prvý stupeň. Zem tak podľa odborníkov čelila najväčšiemu elektromagnetickému žiareniu od jesene 2013.

Polárna žiara nad riekou Derwent v Anglicku. Foto: SITA/AP, Owen Humphreys
polárna žiara, Anglicko Polárna žiara nad riekou Derwent v Anglicku.

Oblak plazmy nabitého energiou môže pri svojom putovaní slnečnou sústavou napáchať rozsiahle škody. Napríklad v roku 1958 bol poškodený podmorský komunikačný kábel v Atlantiku, v roku 1972 telekomu­nikačné káble na severozápade USA a v roku 1989 transformátory elektrárne v Quebecku, čo vyvolalo deväťhodinový výpadok elektriny v USA i Kanade. Magnetické búrky pôsobia aj na rastliny a živočíchy.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #malá fatra #polárna žiara #slnečná búrka