Prieskum: Fico kazí úroveň politiky, ale dôveruje mu najviac ľudí

Robert Fico je najdôveryhodnejší politik a zároveň najviac kazí úroveň politiky a spôsobuje vážne problémy. Vyplýva to z prieskumu agentúry MVK v dňoch 3. až 10. marca na vzorke 1 106 respondentov, ktorá bola reprezentatívna pre dospelú populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, regiónov a veľkostných kategórií sídiel.

19.03.2015 11:17
debata (19)

Prieskum agentúra robila štandardizovaným rozhovorom prostredníctvom anketárskej siete. O výsledkoch prieskumu informoval Pavel Haulík z agentúry MVK.

Na otázku „ktorých politikov považujete za serióznych, takých, ktorým možno veriť“ 32,8 percenta respondentov uviedlo premiéra Roberta Fica. Prezidenta Andreja Kisku uviedlo 25,9 percenta opýtaných, Robert Kaliňák skončil tretí s 18 percentami. Za najdôveryhodnej­šieho politika považuje Bélu Bugára 13,1 percenta respondentov a prvú päticu uzatvára predseda parlamentu Peter Pellegrini s 8,8 percenta. V rebríčku najdôveryhodnejších politikov sa na 14. mieste (2,6 %) umiestnila bývalá predsedníčka vlády Iveta Radičová, hoci od roku 2012 aktívne v politike nepôsobí.

Roberta Fica najviac respondentov (28,4 %) uviedlo ako politika, ktorý spôsobuje vážne problémy a najviac kazí úroveň politiky, Igora Matoviča uviedlo 22,4 percenta respondentov. Na otázku „ktorí politici spôsobujú vážne problémy a najviac kazia úroveň politiky u nás“ 19,4 percenta uviedlo predsedu liberálov Richarda Sulíka. Podľa 9,4 percenta opýtaných úroveň politiky najviac kazí Robert Kaliňák a prvú päťku politikov, ktorí podľa respondentov spôsobujú vážne problémy, uzatvára bývalý predseda Národnej rady Pavol Paška s 8,1 percenta.

V prvej desiatke sa v oboch rebríčkoch umiestnil aj Ján Figeľ. Verí mu 6,7 percenta (7. miesto) a neverí 8,1 percenta opýtaných (6. miesto). Igorovi Matovičovi dôveruje 7,9 percenta (6. miesto). S piatimi percentami je Daniel Lipšic 10. najdôvery­hodnejší politik, ale v rebríčku politikov ho osem percent (7. miesto) označilo za politika, ktorý spôsobuje problémy.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #politik #agentúra MVK