Po deti zo súboru Klnka letel do Tuniska špeciál

Krvavý útok v metropole Tuniska sa nepriamo dotkol aj 30 detí a ich štyroch dospelých vedúcich z folklórneho súboru Klnka z Bratislavy.

19.03.2015 17:28
Tunisko, múzeum Foto: ,
Policajt stráži vchod do múzea v Tunise.
debata (19)

Hoci v stredu, keď sa odohral, neboli bezprostredne v zóne ohrozenia, ďalšie plánované vystúpenia vedenie súboru zrušilo a rozhodlo o predčasnom návrate domov. Rezort vnútra v spolupráci s rezortom zahraničia dokonca poslal po deti vládny špeciál, ktorý ich má vo štvrtok po pol jedenástej večer dopraviť domov.

V čase, keď v múzeu v Tunise rukou teroristov podľa posledných informácií zahynulo aj 20 cudzincov vrátane Poliakov, Talianov či Španielov (Viac o útoku v Tunise si prečítajte v článku Tuniský premiér sľubuje ochranu turistom, vyhlasuje vojnu terorizmu), sa slovenskí tanečníci nachádzali v jednom z veľkých prímorských letovísk krajiny Hammamet, zhruba sto kilometrov južne od hlavného mesta. Zlom v ich situácii však vystihujú správy z webovej stránky www.klnka.sk.

„Nenáročný deň: more, bazén, nákupy, sauna, oddych… tunisujeme o sto šesť!“ informovala na nej umelecká vedúca súboru Ingrid Saňková ešte v utorok. Po stredajšej tragédii sa zápis dramaticky zmenil: „Klnkári sú v poriadku a ďalej od miest útoku. Sú v kontakte so slovenskou ambasádou,“ uviedla Saňková hrubým písmom a s dodatkom, že deti sa bezpečne zdržujú v hoteli, nezúčastnia sa už žiadneho verejného vystúpenia ani sprievodu a na ďalšie miesta pobytu necestujú. Naopak, riešia predčasný návrat domov.

Súbor bol v Tunisku od 15. marca a zájazd pôvodne plánoval ukončiť 24. marca. „Nenachádzajú sa priamo v zóne ohrozenia. Vyzvali sme ich, aby necestovali do hlavného mesta, podobne ako ostatných Slovákov, ktorí boli zaregistrovaní v našom systéme. Dúfame, že všetci Slováci budú toto odporúčanie rešpektovať,“ informoval vo štvrtok Peter Susko z rezortu zahraničia.

Detský súbor Klnka funguje od roku 1978, vznikol z podnetu bývalých tanečníkov Lúčnice a v súčasnosti pôsobí pri základnej umeleckej škole v bratislavskej Dúbravke. Repertoár Klnky je postavený na tancoch aj spevoch rázovitých slovenských regiónov, ako Šariš, Liptov, Zemplín a ďalšie. V ponuke však majú aj tance zahraničné, írske či balkánske, ktorými sa mladí inšpirovali na zájazdoch.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Tunisko