Žilinské sestry nestiahli výpovede ani po ministrovej návšteve

Napriek tomu, že minister zdravotníctva Viliam Čislák v sobotu odvolal riaditeľa žilinskej fakultnej nemocnice Štefana Voláka a v pondelok osobne hovoril so zamestnancami nemocnice, 64 zdravotných sestier a 13 lekárov svoje výpovede nestiahlo.

24.03.2015 09:32
zdravotníctvo, Brífing k situácii vo FNsP... Foto: ,
Detské tábory sú dôležité pre celkový vývin detí.
debata (11)

Minister uviedol, že potrebuje čas na preverenie situácie, pretože informácie, ktoré v pondelok v Žiline dostal, boli protichodné.

"Niektoré veci si musím preveriť, aby to rozhodnutie bolo správne a optimálne pre všetkých pracovníkov. Musím zistiť, kde je vlastne problém a tento týždeň dám určite výslednú informáciu, čo plánujem realizovať v tejto nemocnici,“ povedal Čislák.

V žilinskej fakultnej nemocnici dalo v piatok hromadnú výpoveď 25 zdravotných sestier z centrálnej Jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS) a v pondelok sa k nim pridalo ďalších 39 sestier z oddelenia ARO, traumatologickej JIS a internej JIS.

Po odvolaní riaditeľa Štefana Voláka žiadajú aj odvolanie jeho námestníčky pre ošetrovateľskú činnosť Margity Porubčanskej, ktorá je podľa predsedníčky Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) Moniky Kaveckej priamo zodpovedná za manažment práce sestier a teda aj za ich vyčerpanosť spôsobenú nezvládnuteľným počtom nadčasových hodín.

Minister Čislák s námestníčkou Porubčanskou v pondelok nehovoril. "Ešte budem komunikovať s viacerými ľuďmi z tejto nemocnice. Ale ešte raz chcem povedať toľko, dajte mi niekoľko dní, aby som povedal, akým spôsobom budeme ďalej v tejto nemocnici postupovať. Aj čo sa týka požiadaviek sestier, napríklad ohľadom pani námestníčky,“ reagoval Čislák.

V reakcii na piatkovú hromadnú výpoveď 25 sestier centrálnej JIS riaditeľ nemocnice Štefan Volák pohrozil, že ak nebude mať dosť sestier, centrálnu JIS zatvorí a intenzívnu starostlivosť o pacientov vráti na jednotlivé oddelenia.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák v sobotu vyzval riaditeľa Štefana Voláka, aby prijal osobnú zodpovednosť za vzniknutú situáciu. Riaditeľ Volák túto výzvu prijal a odstúpil.

"Každý deň som s pánom riaditeľom Volákom komunikoval. A v podstate, problémy sú aj v iných nemocniciach. Takže s riaditeľmi komunikujem. Oni majú vytvorený vlastný manažment, podľa ktorého má fungovať nemocnica. V tejto chvíli nastal bohužiaľ problém a pán riaditeľ bol odvolaný,“ povedal minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Koncom februára dalo štrnásť z 19 lekárov interného oddelenia žilinskej fakultnej nemocnice výpoveď pre nedostatok lôžok a zlé hygienické podmienky na oddelení. Primár ukončil pracovný pomer dohodou.

Lekári, ktorým od 27. februára plynie dvojmesačná výpovedná lehota, poslali žiadosť o urgentné riešenie situácie aj ministrovi zdravotníctva, regionálnemu úradu verejného zdravotníctva a tiež prezidentovi Andrejovi Kiskovi.

Lekári sa sťažujú na preplnené a zle vybavené oddelenie. Aktuálne je vo výpovednej lehote 13 lekárov, jedna lekárka výpoveď stiahla.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #žilinská nemocnica #výpoveď #ministerstvo zdravotníctva #zdravotné sestry #Viliam Čislák #Fakultná nemocnica v Žiline