Hlina so svojou stranou do volieb samostatne nepôjde

Strana poslanca Alojza Hlinu Občania do parlamentných volieb na budúcich rok sama nepôjde. Ako povedal Hlina na tlačovej besede, jeho strana nemá veľa možností, s kým pôjde spoločne do volieb. Hlina rokuje o spolupráci s KDH.

25.03.2015 12:14
Alojz Hlina Foto: ,
Alojz Hlina
debata (35)

„Ak by sa nám aj nedarilo, neurobíme hodnotový kotrmelec,“ zdôraznil. „KDH je tu 25 rokov. Viete, čo urobia zajtra i o týždeň. My chceme do spolupráce priniesť iný prvok, ktorý bude pôsobiť synergicky. Po Veľkej noci bude uzavretá zmluva o spolupráci,“ povedal. Zároveň dodal, že spolupráca s KDH nie je len o mieste na kandidátke do volieb. Hlina nechcel priamo povedať, či by bol proti vstupu KDH do vlády po voľbách so Smerom, ak by kandidoval na kandidátke kresťanských demokratov. Dodal však, že kotrmelce nerobí.

Podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana zmluva o spolupráci s Hlinovou stranou Občania bude trvať deväť mesiacov a v decembri sa skončí. „Po deviatich mesiacoch sa môžeme rozhodnúť o volebnej spolupráci. Na základe zhodnotenia spolupráce sa rozhodneme o ďalšej spolupráci. Deväť mesiacov ukáže, ako je zmluva obojstranne výhodná a prospešná pre občanov,“ povedal Abrhan. Podľa neho KDH sa bude s Hlinom dopĺňať. „Hlina nie je člen KDH, ale má ku KDH blízko. Politiku KDH obohatí,“ dodal.

Hlina ďakuje za prijatie do klubu KDH

Hlina tiež poďakoval za utorkové prijatie do poslaneckého klubu KDH. „Je čas vyslať signál, že sme schopní sa spájať na hodnotovej príbuznosti. Politika by mala byť aj hodnotovou záležitosťou. Čaká nás veľa práce a diskusií,“ povedal s tým, že sám je zvedavý, ako spolupráca bude prebiehať, ale je presvedčený, že to dokážu.

Hlina sa dostal do parlamentu v roku 2012 na kandidátke hnutia OĽaNO, z ktorého ešte ten istý rok vystúpil. Následne začal pri predkladaní viacerých návrhov zákonov spolupracovať s KDH. Poslanecký klub KDH má s Hlinom 17 členov. KDH má po Smere v parlamente druhý najsilnejší poslanecký klub.

Vo februári do poslaneckého klubu KDH vstúpil Jozef Mikuš, ktorý v decembri odišiel z SDKÚ. Z hnutia však odišli Daniel Lipšic, Jana Žitňanská a Radoslav Procházka. Žitňanská sa stala europoslankyňou a Procházka sa vzdal mandátu. Na ich miesta nastúpili Jozef Bobík a Marián Radošovský.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Alojz Hlina #parlamentné voľby