Bugár: Seniori sú zraniteľní, vláda to dostatočne nerieši

Správa ombudsmanky Jany Dubovcovej podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára potvrdila, že seniori sú zraniteľnou skupinou a ich skutočné problémy vláda nerieši dostatočne.

26.03.2015 09:22
debata (7)

Most-Híd podľa Bugára má veľký záujem túto situáciu zmeniť čo najskôr. Problematickým nie je len prístup k sociálnym službám pre seniorov, ale aj situácia v domovoch sociálnych služieb.

„Problém má niekoľko rozmerov, od ekonomickej dostupnosti, pracovných podmienok zamestnancov, až po materiálne vybavenie. Tie sa však dajú riešiť len pri komplexnom a systémovom prístupe, čo táto vláda, na škodu seniorov, nerobí,“ povedal Bugár.

Strana Most-Híd si vysoko váži prácu všetkých zamestnancov v sociálnych službách, ktorí pracujú v náročnom prostredí, s vysokou mierou psychickej a v mnohých prípadoch i fyzickej záťaže.

„Skvalitňovanie postavenia týchto zamestnancov, ktorí v rámci ohodnocovania patria k najnižšie zarábajúcim skupinám spomedzi pracovných kvalifikácií, je výzvou pre ďalšie obdobie a novú vládu, ktorá vzíde po voľbách v roku 2016,“ uviedol odborník Mosta-Híd pre sociálnu oblasť Peter Krajňák. Ako krajský i mestský poslanec v Prešove má konkrétne skúsenosti s fungovaním týchto ústavov, ako aj celkovou situáciou v meste a regióne.

Zamestnanecké výhody pre ľudí pracujúcich v domovoch sociálnych služieb sú podľa neho jeden z nástrojov pre kompenzáciu neľahkej a slabo ohodnotenej práce. „Mohlo by to byť napríklad formou zabezpečenia relaxačných pobytov alebo zdravotných rehabilitácií pre zamestnancov dlhodobo pracujúcich v tejto oblasti,“ doplnil Krajňák. Zámerom strany Most-Híd vyjadreným v programovom dokumente Občianska vízia je podľa neho jasná koncepcia poskytovania sociálnych služieb, ktorej súčasťou bude nielen materiálne skvalitnenie vybavenia, ale aj podpora nových sociálnych služieb.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #senior #ombudsmanka