Aj v knižniciach sa dá zažiť dobrodružná noc

Desiatky knižníc z celého Slovenska sa zapojili do iniciatívy Týždeň slovenských knižníc. Deti sa tak tešia z besied, workshopov i z pripravovaného piatkového nočného čítania známeho pod názvom Noc s Andersenom.

26.03.2015 15:00
debata
Básnik Milan Vinco Částa (vľavo) hovoril so... Foto: Monika Maťová, Pravda
básnik, Vinco Částa Básnik Milan Vinco Částa (vľavo) hovoril so stredoškolákmi z Nitry o svojom živote i poézii.

Aj v nitrianskej Krajskej knižnici Karola Kmeťku je tento týždeň čulý ruch. Do knižnice prichádzajú deti i dospelí. „Ja sa s rodinou bežne zúčastňujem verejného čítania nových knižných titulov, nedal som si ujsť ani túto príležitosť,“ reagoval Ivan Polák z Nitry, stojaci v hlúčiku ľudí, ktorí čakali v jednej zo sekcií knižnice.

V inej časti bola beseda nitrianskych stredoškolákov s básnikom Milanom Vincom Částom. Študenti ho ticho a sústredene počúvali. „Ja som prišiel na tento svet a mal som jasno v tom, prečo som sa narodil. Narodil som sa, aby som sa stal básnikom,“ vyznal sa Milan Vinco Částa.

A pokračoval: „Chcel som, aby v mojich básňach bola pravda.“ Niektorým poslucháčom však nešli do hlavy jeho slovné spojenia ako „lamentačne kostrbato“ a „kajúci mrskan". Na to Částov priateľ Peter Koscelanský, ktorý chodí do nitrianskej knižnice predčítavať poéziu, mladíkom odporučil, aby viac čítali alebo začali písať básne. „Budete pre dievčatá atraktívnejší,“ povedal s úsmevom.

Krajská knižnica Karola Kmeťka pripravila podujatia aj pre deti 1. stupňa základných škôl, napríklad autorskú besedu s Miroslavou Kilianovou o knihe Ovečka Alica, besedu s dramaturgičkou Starého divadla Karola Spišáka v Nitre Veronikou Gabčíkovou o príprave novej inscenácie Pipi Dlhá Pančucha a tiež stretnutie so spisovateľom, potápačom a fotografom Jaroslavom Blaškom. Podujatie vyvrcholí v piatok akciou Noc s Andersenom.

„Je to večer plný zábavy, hier, rozprávok a prekvapení. Tento rok nebude prvýkrát v priestoroch knižnice na Ulici Fraňa Mojtu, ale v knižnici na Samovej ulici. Táto budova dýcha históriou, a preto bude pre deti autentickou,“ dodala riaditeľka knižnice Monika Lobodášová.

Krajská knižnica v Žiline zas pripravila počas týchto dní burzu kníh. Okrem toho po meste bude chodiť knižničná hliadka. „Koho pristihnú knihovníci na ulici s knihou alebo časopisom v ruke, získa bezplatné zápisné do knižnice na celý rok,“ povedala Anna Rebrošová z Krajskej knižnice v Žiline. Mestská knižnica v Bratislave ponúka návštevníkom počas tohto týždňa verejné čítanie, ale aj interaktívne stretnutia rodičov a detí pri knihe.

Ambíciou Asociácie slovenských knižníc, ktorá Týždeň slovenských knižníc vyhlasuje, je zviditeľňovať knižnice pomocou rôznych zaujímavých aktivít a podujatí. Knižnice sa takto snažia prilákať najmä deti zo základných škôl.

Podľa odborníkov doba internetu potláča záujem detí o čítanie kníh, a to je škoda. Vedno so psychológmi sa totiž zhodujú v názore, že čítanie kníh u detí rozvíja okrem slovnej zásoby aj fantáziu a obrazotvornosť. Väčšina detí, ak sa má dnes rozhodnúť, či si príbeh prečíta v knihe, alebo pozrie vo filmovom spracovaní, rozhodne sa pre film.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Týždeň slovenských knižníc #knižnice