Kiska lieta vládnym špeciálom za rodinou do Popradu

Z Bratislavy do Popradu lieta vládnym špeciálom a jeho ochranka porušuje pravidla cestnej premávky. Výlety prezidenta Andreja Kisku za rodinou tak stoja daňových poplatníkov približne 4 800 eur za jeden víkend. Na prezidentove súkromné cesty vládnym lietadlom upozornila Pravda už vlani, tentoraz o tom píše týždenník Plus 7 dní.

27.03.2015 08:58
Kiska Foto: ,
Výlety prezidenta Andreja Kisku za rodinou stoja daňových poplatníkov približne 4 800 eur za jeden víkend.
debata (650)

Prezidentská kancelária pravidelne informuje verejnosť o tom, komu hlava štátu rozdá svoj plat, zabúda však hovoriť aj o tom, že sa Andrej Kiska domov a do práce dáva voziť vládnym špeciálom Jak-40. Ako týždenník uvádza, letová hodina stojí 1 200 eur a let do Popradu trvá necelú hodinu. Vzhľadom na to, že piloti vládnej letky zrejme netrávia víkendy čakaním na prezidenta v hoteloch v Poprade, predpokladá sa, že špeciál sa po vyložení prezidenta vracia na základňu do Bratislavy a v pondelok ráno opäť letí po Kisku do Popradu.

Prečítajte si glosu Martina Krna Drahý ľudomil.

Vo štvrtok 12. marca tohto roku bol prezident podľa oficiálneho programu na slávnostnom večere Ligy proti rakovine. Hneď po skončení galaprogramu, krátko pred deviatou hodinou nasadol do služobnej limuzíny a v sprievode ďalšieho policajného auta odfrčal s majákom na bratislavské letisko. Tam ho už čakal vládny špeciál, ktorý ho odviezol k rodine. Na piatok 13. marca nemal Kiska na svojej stránke uvedený žiaden pracovný program a po predĺženom víkende v Poprade sa v pondelok ráno vracal späť do Bratislavy, kde ho už čakal minister zdravotníctva Viliam Čislák. Ďalší prezidentov program pokračoval až v stredu 18. marca v Prešovskom kraji a skončil sa v piatok. V pondelok ráno o deviatej sa Kiska vrátil vládnym špeciálom do Bratislavy. Napriek tomu, že oficiálny program sa mu začínal až o 11.15 h, prezidentova limuzína, ako píše týždenník, v sprievode dvoch policajných áut vyštartovala z letiska akoby horelo. Z kruhového objazdu si kolóna s prezidentom skrátila cestu jazdou v protismere.

Prečo hlava štátu lieta domov vládnym špeciálom? Prezidentská kancelária uviedla, že o spôsobe prepravy prezidenta rozhoduje ministerstvo vnútra – Úrad pre ochranu ústavných činiteľov a tiež uhrádza aj všetky náklady. Rezort vnútra zas tvrdí, že s otázkami o využívaní špeciálu sa treba obrátiť na prezidentskú kanceláriu. Letecký útvar vraj nevedie špeciálnu štatistiku o letoch štátnikov. Na otázku, kto konkrétne si v tomto prípade objednáva let vládnym špeciálom, ministerstvo vnútra pre týždenník uviedlo, že je to Kancelária prezidenta.

Prezident rozdá každý mesiac desiatim rodinám čistý plat vo výške približne 5 213 eur. Jeho cesty do Popradu za predpokladu, že tam lieta napríklad tri víkendy za mesiac, nás stoja 14 400 eur.

Ešte vlani Pravda upozornila, že Andrej Kiska sa do Popradu nechal odviezť aj pri návrate z jednej zo zahraničných pracovných ciest. Vládny špeciál pristál pod Tatrami v piatok 5. septembra, keď priletel z Walesu, kde sa konal summit NATO. Hlavu štátu čakali najbližšie oficiálne povinnosti v utorok 9. septembra. Z prezidentskej kancelárie vtedy priznali, že dôvod predĺženej trasy letu súvisel s tým, že Kiska v Poprade býva. Bývalý štátny úradník, ktorý sa pohyboval v prostredí prezidentskej kancelárie, v súvislosti s týmto prípadom pre Pravdu uviedol, že preprava vládnym lietadlom na súkromné účely je otázkou etiky. „Nejde o to, či na to prezident má, alebo nemá nárok. Je to skôr o etike. Každý let navyše ide z peňazí daňových poplatníkov,“ do­dal.

© Autorské práva vyhradené

650 debata chyba
Viac na túto tému: #vládny špeciál #Andrej Kiska