Poisťovne lieky uhrádzajú, ale nie všetkým

Onkologický pacient, ktorý sa nevie dostať k modernej liečbe, sa cíti spoločnosťou odvrhnutý. Upozorňuje na to prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Katarína Kafková.

27.03.2015 13:00
Katarína Kafková Foto: ,
Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Katarína Kafková.
debata (9)

Ako vnímajú onkologickí pacienti ťažkú dostupnosť moderných liekov? Ako veľkú nespravodlivosť. A určite sa to nepodpisuje dobre ani na ich psychickom stave. Ak sa ocitnete v situácii, že sa musíte psychicky vyrovnať s onkologickým ochorením a možno ste aj takmer bez peňazí, začnete sa považovať za úplne zbytočného a nezaujímavého jedinca pre spoločnosť.

Zdravotné poisťovne tvrdia, že lieky na výnimky uhrádzajú. Neklamú, uhrádzajú. Ale nie všetkým. Preto žiadame o transparentné pravidlá pri akomkoľvek schvaľovaní liekov pacientom. Aj v prípade udeľovania výnimiek zdravotnou poisťovňou by mali byť jasné podmienky, ako napríklad zdravotné indikácie, za ktorých bude liek pacientovi zdravotnou poisťovňou schválený. Tieto podmienky by mali byť zverejňované, aby bola podporená transparentnosť schvaľovacieho procesu a tiež možnosť kontroly nárokovateľnosti liečby pacientom.

Čo treba urobiť, aby mali pacienti ľahší prístup k inovatívnej liečbe? Pravidlá zaraďovania lieku do kategorizačného zoznamu sú dané zákonom. Pokiaľ by sme chceli mať lepšiu dostupnosť inovatívnych liekov aj pre slovenských pacientov, museli by sa tieto legislatívne podmienky zaraďovania liekov do systému úhrad zmäkčiť. Určite by to bolo vhodnejšie a transparentnejšie riešenie, ako udeľovanie výnimiek zdravotnou poisťovňou. Pri výnimkách sa totiž veľmi ťažko kontroluje nárokovateľnosť lieku pre pacienta, ale aj skutočne uhradená suma za schválený liek.

Výnimky boli zavedené preto, lebo nové lieky sú drahé. Ušetria takto poisťovne, keď ich majú pod svojou kontrolou? Kategorizácia určuje pri každom lieku okrem iných parametrov aj výšku úhrady zdravotnou poisťovňou a výšku doplatku pre pacienta. Okrem toho je cena lieku aj referencovaná, čiže laicky povedané, nižšia, ako sú predstavy výrobcu. Ak zdravotná poisťovňa schvaľuje liek na výnimku, tieto parametre nie sú dané a pokiaľ liek nie je na Slovensku ani registrovaný, platia zdravotné poisťovne skôr cenu, o ktorú má záujem výrobca, čiže vyššiu.

Ak je to teda tak, že pri rokovaní s výrobcom poisťovne niekedy nedokážu vyrokovať dobrú cenu, nie je jednoduchšie dať tieto lieky do kategorizácie? Inovatívne lieky by mali byť dostupné najmä kvôli pacientom. Slovensko by malo otvoriť dvere a umožniť prístup k inováciám. Tieto lieky by mali hradiť zdravotné poisťovne, či už ich plnú cenu, alebo jej časť.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #onkologické lieky