Justiční odborári píšu ministrom aj premiérovi

Justiční odborári nevedia, v akom štádiu sú rokovania ministra spravodlivosti Tomáša Boreca a ministra financií Petra Kažimíra o úprave tohtoročného rozpočtu pre rezort justície.

27.03.2015 12:45
Štrajk, justícia, justiční zamestnanci, súdy,... Foto: ,
Štrajkujúci vo februári pred Úradom vlády SR.
debata (3)

Navŕšenie finančných prostriedkov o 25 percent pre justíciu je pritom jednou z podmienok odborárov, za ktorú štrajkovali vo februári. Ministri sa dohodli, že budú rokovať o úprave rozpočtu pre ministerstvo spravodlivosti už na začiatku decembra. Borec vtedy uviedol, že po schválení rozpočtu si v pokoji sadnú a prejdú celú kapitolu ministerstva spravodlivosti, aby našli tie problémy, ktoré tam dlhodobo sú. Opakovane totiž na konci roka rezort justície nemá dostatok prostriedkov na mzdy zamestnancov a aj iné záväzky.

Šéfka justičných odborov Marta Božková uviedla, že predsedníctvo odborov sa rozhodlo napísať ministrom list s oficiálnou žiadosťou o informácie o tom, ako prebiehajú rokovania a kedy bude známy ich výsledok. Po februárovom jednodňovom štrajku odborári uviedli, že do 10. apríla chcú vedieť výsledky rokovaní medzi ministrami. Ak dovtedy nebudú vedieť, o koľko a kedy sa rozpočet navŕši, 12. apríla na rokovaní rady predsedov odborových organizácií rozhodnú o ďalšom postupe, pripravujú sa na časovo neobmedzený štrajk. Božková uviedla, že na budúci týždeň začnú predsedovia okresných odborových organizácií zisťovať účasť zamestnancov na časovo neobmedzenom štrajku.

Rokovania medzi ministerstvami a ministrami stále prebiehajú. Všetky potrebné informácie poskytneme až po ich skončení, povedal minulý týždeň minister spravodlivosti na pôde Národnej rady SR. Minister Borec je optimista a verí, že sa tak stane čoskoro. Šéf rezortu justície chce, aby sa našli prostriedky na aspoň čiastočné zvýšenie platov v súdnej administratíve, aby tieto platy zodpovedali odbornej náročnosti ich práce.

Odborári sa rozhodli napísať list aj premiérovi Robertovi Ficovi a žiadajú ho opätovne o prijatie. Zároveň pripravujú list pre prezidenta Andreja Kisku, kde ho chcú informovať o aktuálnej situácii.

Vo februári štrajkovalo vyše 3 700 zamestnancov justície. Do práce nenastúpilo vyše 90 percent zamestnancov súdov a niekoľko stoviek z nich prišlo na protest do Bratislavy. Základný chod súdov zabezpečovalo predovšetkým vedenie súdov a sudcovia, ktorí podľa ústavy nemajú právo na štrajk. Odborový zväz justície je od roku 2011 v štrajkovej pohotovosti, počas ktorej jeho zástupcovia viedli mnohé rokovania na zlepšenie situácie v justícii.

Odborárom ide o zvýšenie rozpočtu ministerstva spravodlivosti minimálne o 25 percent, zabezpečenie materiálno-personálneho a ekonomického chodu súdov, okamžité prijatie osobitného zákona o postavení zamestnancov v justícii a zlepšenie sociálno-ekonomickej situácie zamestnancov justície. Minister Borec vo februári vylúčil, že by sa s ministrom financií nedohodol. Zopakoval, že podporuje ciele odborárov, ale nesúhlasí s formou, akú si vybrali na ich dosiahnutie. Podporu požiadavkám odborárov vyslovilo aj Združenie sudcov Slovenska, Združenie Za otvorenú justíciu, Súdna rada SR, ako aj sudcovské rady pri súdoch.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #štrajk #justícia