Abrhan: Pellegrini tvrdil, že bude nová voľba šéfa NKÚ. Zostalo len pri sľuboch

Predseda parlamentu Peter Pellegrini nenaplnil podľa šéfa poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana svoje slová o vypísaní volieb nového predsedu NKÚ skutkami.

27.03.2015 15:22
Peter Pellegrini Foto: ,
Predseda parlamentu Peter Pellegrini
debata (16)

Ako povedal Abrhan, napriek ústnym deklaráciám je jasné, že Smeru vyhovuje stav, keď štatutárom NKÚ je nominant HZDS, bývalý koaličný partner Smeru, a to napriek tomu, že presluhuje už tri roky. „Je zrejmé, že Smer nemá záujem umožniť občanom kontrolu vlády prostredníctvom riadne fungujúcej ústavnej inštitúcie, akou by NKÚ mohlo byť,“ zdôraznil Abrhan.

Abrhan pripomenul, že Pellegrini ešte 29. novembra povedal, že musí byť nová voľba predsedu NKÚ a uistil, že nebude proces umelo predlžovať. „Potom zas 27. decembra povedal, že chce voľbu reálne riešiť na februárovej, alebo marcovej schôdzi parlamentu, aby sme na jar mali nového šéfa NKÚ. Tento týždeň sa marcová schôdza skončila, môžem len s poľutovaním konštatovať, že predseda NR nenaplnil svoje slová skutkami,“ dodal Abrhan.

Premiér Robert Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ ešte po parlamentných voľbách v roku 2012. Podľa povolebnej dohody kandidáta navrhovala SaS, ktorá neuspela s Kamilom Krnáčom ani s Vladimírom Klimešom.

Smer a Fico argumentovali, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo. Neskôr prišlo KDH s kandidátom Marošom Žilinkom. Z volieb ho však stiahlo. V lete sa hovorilo, že Smer je pripravený podporiť Pavla Hrušovského. Bývalý šéf NR SR Pavol Paška však voľbu nevypísal. Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012. Keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #KDH #Peter Pellegrini #voľba šéfa NKÚ