O hodinu kratší víkend prinesie ochladenie

Chladný víkend so zamračenou oblohou a s občasným dažďom. A ešte k tomu bude o hodinu kratší. V noci zo soboty na nedeľu sa mení čas - zimný prechádza na letný. Ručičky hodín treba posunúť z 2. h na 3. h.

28.03.2015 07:00
počasie, ochladenie, dážď, vietor Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Chladný víkend so zamračenou oblohou a s občasným dažďom. A ešte k tomu bude o hodinu kratší. V noci zo soboty na nedeľu sa mení čas – zimný prechádza na letný. Ručičky hodín treba posunúť z 2. h na 3. h.

Na konci tohto týždňa bolo územie Slovenska rozdelené na dve časti s výraznými rozdielmi v počasí. Východ bol teplý a slnečný, západ oblačný a daždivý. Vo štvrtok bolo na východe prvých 20 stupňov, pekne tam bolo aj v piatok, kým na západnom Slovensku bolo cez deň 13 – 14 stupňov Celzia. Teraz sa však počasie vyrovná na celom území.

„Počas víkendu sa oblačnosť a zrážky presunú aj na východ, kde sa ochladí. Takže víkend bude s oblačnosťou a dažďovými prehánkami, od nadmorskej výšky 1 400 – 1 500 metrov to budú snehové prehánky. Sneženie v marci však nie je vôbec niečo nezvyčajné,“ vraví meteorologička Miriam Jarošová.

Cez víkend príde ochladenie. V sobotu bude maximálna teplota len 6 až 7 stupňov na severe, hlavne na severozápade Slovenska. Smerom na juh bude teplota rásť, ale aj tak sa nedá počítať s teplotami vyššími ako 14 stupňov. Chladné počasie bude aj v nedeľu.

Oblačnosť, zrážky a chladný vzduch budú aj počas nasledujúceho pracovného týždňa. Počasie bude veľmi premenlivé, prevažne s oblačnou až zamračenou oblohou, na mnohých miestach so zrážkami.

Miriam Jarošová upozorňuje, že hranica sneženia bude postupne klesať. V strede týždňa bude na úrovni okolo 800 metrov, navyše bude veterno, takže denná teplota nebude vôbec príjemná, maximálne 8 až 13 stupňov Celzia. Ak nepríde k radikálnej zmene vo vzdušnom prúdení, na podobný charakter počasia sa musíme pripraviť aj počas veľkonočných sviatkov.

„Predpovedné materiály zatiaľ naznačujú, že aj Veľká noc bude oblačná, veterná, so zrážkami, od nadmorskej výšky približne 800 metrov dokonca aj so snežením, teploty sa budú pohybovať od 7 do 14 až 15 stupňov. Táto prognóza by sa mohla zlepšiť, keby sme sa dostali do teplejšieho západného prúdenia. Nejaký náznak takéhoto vývoja tu je, ale presnejšie to budeme vedieť v utorok a stredu,“ dodala meteorologička.

Dažde, ktoré prídu, by nemali priniesť také množstvo vody, ktoré by mohlo spôsobiť problémy. Poľnohospodári a záhradkári ich skôr privítajú, pretože dostatok vlahy v pôde je teraz dôležitý. Aj ľudová pranostika hovorí: „Ak máš v marci lúku vytopenú, nič si z toho nerob, zaraduj sa senu.“

Ako bude?

Sobota – Polooblačno až oblačno. Miestami najmä na severe a východe dážď alebo prehánky. Najvyššia denná teplota 9 až 14, na severe okolo 7 stupňov.

Nedeľa – Polooblačno, časom až oblačno, ojedinele prehánky. Denná teplota 10 až 16 stupňov.

Pondelok – Veľká oblačnosť až zamračené, dážď alebo prehánky, vo vysokých horských polohách sneženie. Denná teplota 11 až 16 stupňov, na severe miestami okolo 9 stupňov. Vo vysokých horských polohách víchrica.

Utorok – Premenlivá, časom veľká oblačnosť, miestami prehánky, na vrcholoch Tatier snehové. Silno veterno. Denná teplota 7 až 13 stupňov, na juhozápade okolo 15 stupňov.

Streda – Premenlivá časom zväčšená oblačnosť. Miestami prehánky, od cca 1¤000 metrov snehové. Silno veterno. Denná teplota 6 až 13 stupňov.

Štvrtok – Veľká, cez deň časom zmenšená oblačnosť. Početné prehánky, od cca 600 metrov snehové. Veterno. Denná teplota 4 až 11 stupňov.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #víkend #zmena času