Urobil si Kiska z vládneho špeciálu pravidelnú linku?

Urobil si prezident Andrej Kiska výlet vládnym špeciálom za svojou rodinou z Bratislavy do Popradu až 42-krát od nástupu do funkcie? Denníku Pravda túto informáciu poslal čitateľ s tvrdením, že je zamestnanec popradského letiska.

28.03.2015 15:00
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska
debata (597)

Túto informáciu sme sa snažili overiť na ministerstve vnútra aj v Kancelárii prezidenta, ani jeden z nich ju nepotvrdil ani nevyvrátil. Nie je jasné prečo, keďže ide o peniaze daňových poplatníkov.

Ak by to bola pravda, znamenalo by to, že domov letel vládnym lietadlom každý týždeň a z vládnej letky si tak urobil pravidelnú linku medzi Bratislavou a Popradom.

Týždenník Plus 7 dní vyrátal, že výlety hlavy štátu stoja daňových poplatníkov približne 4 800 eur za jeden víkend. Letová hodina na vládnom špeciáli stojí 1 200 eur a let do Popradu trvá necelú hodinu. Vzhľadom na to, že piloti vládnej letky zrejme netrávia víkendy čakaním na prezidenta v hoteloch v Poprade, predpokladá sa, že špeciál sa po vyložení prezidenta vracia do Bratislavy a v pondelok ráno opäť letí po Kisku do Popradu. Ak skutočne urobil až 42 príletov, jeho cesty nás doteraz stáli 201 600 eur.

Prepravu hlavy štátu vládnym špeciálom objednáva Kancelária prezidenta a za vykonanie letu zodpovedá rezort vnútra, ktorý ho aj financuje. Na otázku, či je pravda, že prezident pristál na popradskom letisku 42-krát, nám však ani jeho kancelária, ani ministerstvo vnútra odpoveď neposkytli a odkazovali nás jeden na druhého. „Všetky otázky, ktoré sa týkajú prepravy prezidenta, treba smerovať na ministerstvo vnútra, ktoré zabezpečuje dopravu a ochranu prezidenta,“ uviedol Roman Krpelan, hovorca hlavy štátu.

Podobnú odpoveď poskytol aj rezort vnútra. „K týmto číslam, ktoré sa týkajú prepravy prezidenta, sa vyjadrovať nebudeme. My sme len vykonávateľom letu a nevedieme ani bližšie štatistiky, ktoré by sa týkali týchto príletov,“ reagoval hovorca ministerstva Petar Lazarov. Dôvod, prečo sú kompetentní na slovo skúpi, by mal podľa neho spočívať v ochrane bezpečnosti prezidenta.

Andrej Kiska sa svojej funkcie ujal 15. júna 2014. Ak teda číslo, ktoré čitateľ uvádza, je skutočne pravdivé, hlava štátu bola za svojou rodinou od nástupu do funkcie každý týždeň. Práve tento týždeň je totiž v poradí jeho 42. v kresle prezidenta. Na návštevu svojej rodiny však nemusel cestovať len cez víkendy.

Z oficiálneho programu prezidenta, ktorý je zverejnený na jeho stránke, vyplýva, že Kiska si účasť na podujatiach na východe Slovenska plánuje práve na víkendy alebo piatky či pondelky. Popri návšteve rodiny sa tak ide popozerať aj do regiónu. Za deväť mesiacov vo funkcii takto „pracoval“ asi deväťkrát. Naopak, v hlavnom meste mal za ten čas len jednu pracovnú nedeľu, a to vlani v novembri. Kde sa nachádza počas voľných víkendov, jeho stránka neinformuje.

Aj túto sobotu a nedeľu má hlava štátu naplánovaný neoficiálny program mimo hlavného mesta. Či však Kiska opäť odletel špeciálom do Popradu za manželkou, nám Kancelária prezidenta neprezradila. Krpelan, hovorca prezidenta, len uviedol, že Kiska mal na piatkové poobedie naplánovaný neoficiálny program mimo Bratislavy. Či ide o program v Poprade, Krpelan neprezradil.

Už vlani Pravda upozornila, že Andrej Kiska sa do Popradu dal odviezť aj pri návrate z jednej zo zahraničných pracovných ciest. Vládny špeciál pristál pod Tatrami v piatok 5. septembra, keď priletel z Walesu, kde sa konal summit NATO. Hlavu štátu čakali najbližšie oficiálne povinnosti v utorok 9. septembra. Z prezidentskej kancelárie vtedy priznali, že dôvod predĺženej trasy letu súvisel s tým, že Kiska v Poprade býva. Bývalý štátny úradník, ktorý sa pohyboval v prostredí prezidentskej kancelárie, v súvislosti s týmto prípadom pre Pravdu uviedol, že preprava vládnym lietadlom na súkromné účely je otázkou etiky. „Nejde o to, či na to prezident má, alebo nemá nárok. Je to skôr o etike. Každý let navyše ide z peňazí daňových poplatníkov,“ do­dal.

© Autorské práva vyhradené

597 debata chyba
Viac na túto tému: #vládny špeciál #Andrej Kiska