Do tendra na pištole pôjde Česká zbrojovka aj rakúsky Glock

Megatender na zbrane. Ministerstvo vnútra plánuje za viac ako 34 miliónov nakúpiť pištole pre policajtov, vojakov aj colníkov. Ide o jeden z najväčších nákupov pre silové zložky. Denníku Pravda potvrdili dve zbrojárske firmy Česká zbrojovka aj rakúsky Glock, že sa do súťaže zapoja.

29.03.2015 12:00
Slovenskí vojaci Foto: ,
Ministerstvo vnútra pripravuje jeden z najväčších nákupov pre silové zložky. (Ilustračné foto)
debata (65)

Rezort vnútra zatiaľ zverejnil predbežné oznámenie o spoločnom nákupe pištolí pre políciu, armádu či Zbor väzenskej a justičnej stráže. V ňom nastavil také kritériá, ktoré dávajú šancu viacerým zbrojovkám. Predbežným požiadavkám ministerstva dokážu vyhovieť predovšetkým tri spoločnosti – slovenský Grand Power, rakúsky Glock a Česká zbrojovka.

Po predbežnom oznámení ministerstvo vypíše tender na dva typy zbraní – služobné a zásahové. Služobné budú používať bežní policajti v teréne alebo vyšetrovatelia. Zásahové, ktoré by mali byť rýchlejšie, pôjdu do výbavy kukláčom a pohotovostným jednotkám. Vnútro bude nakupovať aj v mene rezortu obrany, spravodlivosti a financií. „Je to nadlimitná zákazka, takže sa jej môžu zúčastniť všetky spoločnosti, aj medzinárodné,“ priblížil Ivan Netík, riaditeľ komunikačného odboru ministerstva vnútra. Pripustil, že dodávatelia môžu byť aj dvaja. Jeden na zásahové, druhý na útočné pištole.

Podľa odborníka na zbrane Martina Šuťáka a predajcu zbraní v Košiciach požiadavkám, ktoré vyplývajú z predbežného oznámenia o zákazke, dokážu vyhovieť viacerí výrobcovia. „Do úvahy prichádzajú predovšetkým slovenský Grand Power, Česká zbrojovka a rakúsky Glock,“ doplnil. Rezort vnútra v minulosti deklaroval, že by uvítal, keby sa zbrane vyrábali na Slovensku. „Ministerstvo vnútra v minulosti len povedalo, že by sme boli radi, aby zbrane, ktoré si nakúpia jednotlivé rezorty, boli vyrábané na Slovensku, čím by sa podporilo zamestnávanie Slovákov a spoločností, ktoré tu podnikajú,“ mieni hovorca rezortu.

Denník Pravda oslovil zástupcov Grand Power, Českej zbrojovky a firmy Glock. Na otázku, či sa do tendra zapoja, odpovedala kladne Česká zbrojovka i rakúsky Glock. „Ručnými palnými zbraňami vyrábanými Českou zbrojovkou v Uherskom Brode sú tradične vybavené ozbrojené zložky nielen Českej, ale aj Slovenskej republiky. Boli by sme veľmi radi, keby toto zostalo zachované aj do budúcna, preto sa radi súťaže na prezbrojení zložiek zúčastníme,“ napísal vo svojom stanovisku Ľubomír Kovařík, generálny riaditeľ spoločnosti. Zástupca slovenskej pobočky Glocku Erik Vránsky poskytol na otázku stručnú a jasnú odpoveď: „Áno.“ Či pôjde do súťaže aj Grand Power, bude podľa jej zástupcov závisieť od konkrétnych podmienok tendra.

Obmena súčasných 23-ročných pištolí CZ-82 českej výroby bola načase. Podľa rezortu vnútra sú už desať rokov za zenitom. Zbrane, ktoré policajti používajú, sú vyrobené v roku 1992 a skôr.

O takmer 45-tisíc kusov krátkych guľových zbraní spolu s príslušenstvom za vyše 34,1 milióna eur sa podelia policajti, vojaci a príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže a Finančnej správy. Pôjde o zákazku s dvoma typmi pištolí – tri druhy služobných a jeden druh zásahových. Rozdiel medzi nimi spočíva podľa rezortu v tom, že služobné zbrane sú vybavené vonkajšou poistkou a zásahové sú bez nej. Tie si preto vyžadujú vyššiu zručnosť a skúsenosť používateľa. Podľa Netíka ich napríklad využívajú členovia pohotovostných útvarov. Naopak, pre vyšetrovateľov ekonomickej kriminality, ktorí zbrane tak často nepoužívajú, sú vhodné zásahové pištole s poistkou.

Odborník na zbrane, ktorý si neželal byť menovaný, definíciu zásahových pištolí spresnil. „Aj tie majú v sebe zabudovanú poistku, len sa neodisťuje rukou. Zbrane bez poistky by predsa boli vražedné. Musia byť zabezpečené napríklad pri páde, aby nedošlo k výstrelu,“ vysvetlil.

Súčasťou tendra bude aj kompletné príslušenstvo k pištoliam vrátane streliva. Dnes používané náboje 9¤mm Makarov by mali nahradiť náboje 9¤mm Luger. „Kaliber deväť milimetrov Luger je niekoľkonásobne lacnejší ako súčasný deväť milimetrov Makarov. Náboje tohto kalibru sú zároveň najrozšírenejším strelivom bezpečnostných zložiek,“ dodal Netík.

Výhodnú cenu a rozšírenosť potvrdzuje aj Šuťák. „Strelivá sú v porovnaní so súčasnými lacnejšie. Päťdesiat kusov streliva Luger stojí na pultoch maloobchodov približne deväť eur, Makarov okolo 13 eur,“ porovnal.

Na otázku, či je obmena pištolí potrebná aj u vojakov, ktorí ich využívajú len v rámci cvičení, predajca odpovedal, že ide o zbrane štandardnej kvality. „Takúto kvalitu si už kupuje bežný človek v obchode. Sú spoľahlivé, odolné a prešli predpísanými bojiskovými skúškami. Sú použiteľné pre všetky ozbrojené zložky a je čas vymeniť súčasné CZ 82, ktoré sú desať rokov za zenitom,“ ukončil Šuťák.

Informácie o pripravovanom tendri

  • Celková hodnota zákazky bude 34,1 milióna eur
  • Spolu sa obstará približne 45-tisíc kusov krátkych guľových zbraní s príslušenstvom
  • Z celkového počtu bude 20-tisíc kusov zásahových pištolí v hodnote 15,2 milióna eur
  • Zvyšných 25-tisíc budú útočné pištole troch kategórií – štandard, kompakt a subkontakt v hodnote 18,9 milióna eur
  • Približne 25-tisíc kusov dostanú príslušníci Policajného zboru
  • Päťtisíc kusov dostanú členovia Zboru väzenskej a justičnej stráže a Finančnej správy
  • 15-tisíc kusov pištolí dostane slovenská armáda

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #vojaci #armáda #zbrane