Richter: Na Slovensku pribudli tisícky nových pracovných miest

Vo februári pribudlo takmer šesť tisíc pracovných miest. Vyhlásil to minister práce Ján Richter v diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Ako dodal, nezamestnaných ubudlo a nezamestnanosť tak dosiahla 12,32 percenta, čo je podľa ministra veľmi dobré číslo.

29.03.2015 14:32
Ján Richter Foto: ,
Minister práce Ján Richter
debata (14)

„Prognózy, napríklad Národnej banky Slovenska alebo Európskej komisie, predpovedajú, že zamestnanosť by sa mohla pozitívne vyvíjať v priebehu celého roka,“ povedal Richter. Podľa ministra pracovné miesta pribudli hlavne v oblastiach služieb a strojárskeho priemyslu.

Ľudovít Kaník (SDKÚ) tvrdil, že by s takýmto výsledkom nebol spokojný. „Som rád, že máme šesť tisíc nových pracovných miest napriek tomu, že vláda hádže živnostníkom a malým podnikateľom polená pod nohy,“ oponoval Richterovi. Podľa Kaníka je týchto šesť tisíc pracovných miest závislých na dotáciách a keď ich efekt doznie, nezamestnanosť sa vráti na pôvodné čísla.

„Ak by vláda nezvyšovala dane živnostníkom, malým podnikateľom, bolo by viac nových pracovných miest,“ povedal Kaník. Podľa neho je problémom aj kauza Váhostav, ktorá nevyplatila živnostníkom faktúry. „To vyvolá reťazovú reakciu. Tí živnostníci zamestnávajú ľudí, sú zadlžení, môže to vyvolať sériu bankrotov,“ uviedol Kaník.

Richter potvrdil, že vláda pripravuje zákon o reštruktura­lizácii. Jedným z riešením má byť aj splatnosť faktúr, aby živnostník neúveroval štát. Podľa ministra parlament neschválil podobný zákon, ktorý navrhovala SDKÚ-DS, pretože „je treba schváliť celý súbor opatrení“. Kaník pripomenul, že zákon o reštruktura­lizácii sa schválil za prvej Ficovej vlády.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #Ľudovít Kaník #Ján Richter