Denník Pravda ocenil tri študentské eseje

Príjemné prekvapenie. Po veľkom finále Olympiády ľudských práv, v ktorej stredoškoláci súťažili nielen v znalostiach, ale aj v schopnosti argumentovať, hľadať súvislosti a vžiť sa do situácie iných, sa študenti dočkali vyhlásenia cien.

29.03.2015 16:00
olympiáda ľudských práv Foto: ,
Denník Pravda ocenil (zľava) Simonu Posmikovú, Dorotu Paulínu Sárovú a Dominika Drdula. Ceny udelila šéfredaktorka Pravdy Nora Slišková a zástupca šéfredaktorky Jakub Prokeš.
debata

Tri ceny, a to za najzaujímavejšie eseje, ktoré študenti písali na štyri rôzne témy, udelila v piatok aj šéfredaktorka denníka Pravda Nora Slišková. Pravda bola tento rok hlavným mediálnym partnerom olympiády. Všetky tri eseje budú zverejnené v denníku Pravda.

Výber zo 64 esejí nebol ľahký. Tí, ktorých sa redakcia rozhodla oceniť, boli prekvapení. „Nerátal som s tým, že by ma redakcia Pravdy takto ocenila, veľmi si to vážim a naozaj ďakujem za pozornosť, ktorú ste prejavili. Lebo je to aj možnosť, ako šíriť osvetu o ľuďoch s rôznym postihnutím, o ich potenciáli, talente, nadaní, ktoré majú,“ povedal po odovzdaní cien autor eseje, ktorý získal hlavnú cenu – 17-ročný Dominik Drdul z Gymnázia Angely Merici v Trnave. Narodil sa s diagnózou spina bifida, rázštepom chrbtice, a od malička je jeho život zviazaný s vozíkom. A tom, ako naloží s hlavnou cenou 300 eur, ktorú od redakcie dostal, musí ešte porozmýšľať. „Som úprimne prekvapený a je to pre mňa naozaj česť, lebo sa nepovažujem za literárneho génia,“ dodal.

Cenu za esej od našej redakcie nečakala ani Dorota Paulína Sárová z Gymnázia B. S. Timravy z Lučenca. „Myslela som si, že moja esej je úplne jednoduchá, možno zaujala mojím názorom a skúsenosťami, ale štylistikou asi nie,“ povedala skromne po odovzdaní knižných a vecných cien Pravdy. Dorota, ktorá v celoslovenskom kole postúpila aj do finále, písala esej na tému – Dá sa naučiť tolerancii? S diskrimináciou má svoje skúsenosti. „Som rómskeho pôvodu, stretávam sa s prejavmi rasizmu. Na základnej škole sa mi často posmievali alebo vždy, keď som prišla do nového prostredia, padali rôzne narážky a posmešky,“ hovorí. A aký je hlavný odkaz jej eseje? „Nemôžeme sa spoliehať na zákony a práva, ale hlavne si pestovať toleranciu v sebe. Pretože ak nezačneme od seba, nemôžeme čakať, že sa niečo zmení v spoločnosti,“ vraví 17-ročná Dorota.

Tému tolerancie si pre svoju esej vybrala aj tretia z ocenených redakciou Pravdy Simona Posmiková, ktorá tento rok maturuje na Obchodnej akadémii vo Veľkom Mederi. „Veľmi milo ma to prekvapilo, veľmi ďakujem,“ povedala Simona, ktorá tiež získala knižnú publikáciu a vecné dary. Zaujala ju téma tolerancie k menšinám aj preto, že žije na národnostne zmiešanom území. Mimoriadny potlesk si včera vyslúžili aj učitelia, ktorí študentov na olympiádu pripravovali. Už to, že ich žiaci postúpili do celoslovenského kola, bolo pre ich učiteľov a učiteľky vyznamenaním. A ako pripomenuli organizátori, ktorí všetkým želali všetko najlepšie k dnešnému Dňu učiteľov, učitelia by si za svoju prácu tiež zaslúžili väčšie ocenenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #Pravda #Olympiáda ľudských práv