Glváč: Vďaka členstvu v NATO máme najvyššie bezpečnostné záruky

Vstupom Slovenska do NATO sa jednoznačne posilnila naša bezpečnosť a dnes má Slovensko tie najvyššie bezpečnostné záruky. Uvádza sa to vo vyhlásení ministra obrany Martina Glváča k 11. výročiu vstupu Slovenska do Severoatlantickej aliancie (NATO).

29.03.2015 17:03
Martin Glváč Foto: ,
Minister obrany Martin Glváč
debata (272)

„Bezpečnosť vytvára tie najlepšie predpoklady pre investície a väčšiu prosperitu celej spoločnosti,“ uvádza Glváč. Ako pripomenul, práve vstup do NATO mal zásadný vplyv na zmenu charakteru Ozbrojených síl. „Dnes máme plne profesionálnu armádu, ktorá má svoje stabilné miesto v ozbrojených zložkách našej krajiny. Naši vojaci pravidelne pomáhajú obyvateľom Slovenska v rámci domáceho krízového manažmentu a rovnako významné je aj ich pôsobenie v rámci medzinárodného spoločenstva,“ dodal šéf rezortu obrany.

Cez aktívne angažovanie sa v medzinárodnom krízovom manažmente získavajú slovenskí vojaci nevyhnutné skúsenosti aj pre zlepšovanie našich ozbrojených síl. "V zahraničných operáciách sa doteraz vystriedali tisícky slovenských vojakov a ich práca je zo strany zahraničných partnerov vysoko hodnotená,“ konštatuje Glváč. Zároveň pripomenul, že skúsenosti získavajú naši vojaci aj vďaka spoločným cvičeniam s ďalšími členskými krajinami.

Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl generálporučíka Milana Maxima sú dnes Ozbrojené sily rešpektovaným prispievateľom do spoločného úsilia spojencov v medzinárodnom krízovom manažmente. „Na druhej strane to neznamená, že vstupom do NATO Slovenská republika nemusí vynakladať nevyhnutné zdroje na obranu. Súčasná bezpečnostná situácia v blízkosti našich hraníc nás utvrdzuje v tom, že vynakladať výdavky na zaručovanie obrany je nevyhnutnou potrebou zabezpečenia stability a prosperity krajiny aj regiónu,“ zdôraznil.

V novembri 2002 dostalo na pražskom summite NATO Slovensko pozvánku do aliancie. Po odovzdaní prístupových protokolov vo Washingtone 29. marca 2004 bol v bruselskej centrále NATO 2. apríla 2004 slávnostný prijímací ceremoniál. Slovensko vstúpilo do Severoatlantickej aliancie spolu s Bulharskom, Estónskom, Lotyšskom, Litvou, Rumunskom a Slovinskom. NATO má dnes 28 členských krajín, Albánsko a Chorvátsko vstúpili do aliancie 1. apríla 2009.

272 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Martin Glváč