Pre chaos na zvolenskej križovatke budú semafory testovať znova

Najskôr boli občania nespokojní, že semafory na križovatke nefungujú a keď im ich polícia zapla, nastal taký chaos, že po hodine a pol už bolo zase všetko po starom. Takto vyzerala pred pár dňami situácia na najväčšom zvolenskom sídlisku Sekier. Polícia však chce dať Zvolenčanom druhú šancu a je pripravená preskúšanie svetelnej signalizácie zopakovať.

30.03.2015 13:00
semafor, križovatka Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Križovatka bola zrekonštruovaná ešte v roku 2013, napriek tomu sa na sídlisku dočkali spustenia semaforov až v týchto dňoch. Aj to neúspešne, nakoľko vodiči semafory nerešpektovali a prechádzali na červenú. Dodržiavať pravidlá ich neprinútili ani prítomní policajti. „Na to, čo sa tam dialo, sa nedalo pozerať, každú chvíľu dochádzalo ku kolíziám,“ povedal mestský poslanec

Peter Košík, ktorý spustenie svetelnej signalizácie inicioval na podnety obyvateľov sídliska Sekier. Vodiči sa totiž sťažovali, že sa ťažko napájajú na hlavnú cestu a chodci na to, že kým prejdú na druhú stranu cesty, čakajú  aj desať minút.

Prvú šancu si však zmarili. Polícia musela v pondelok z bezpečnostných dôvodov po hodine a pol fungovania semafory na frekventovanej Lučeneckej ceste znovu vypnúť. Pritom termín ich preskúšania bol dohodnutý so zástupcami mesta a správcom komunikácie na dobu maximálne dvoch hodín v čase dopravnej špičky.

„Vzhľadom na to, že v čase preskúšania dochádzalo k porušovaniu pravidiel cestnej premávky zo strany vodičov, ako aj tvoreniu sa kolón a hrozilo riziko vzniku vážnej dopravnej nehody, bola na podnet polície po dohode všetkých účastníkov dopravná situácia vyhodnotená ako riziková. Z toho dôvodu bolo ukončené preskúšanie a svetelná signalizácia opäť uvedená do pôvodného blikajúceho režimu oranžovým signálom,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Na rozhodnutie polície semafory vypnúť reagovalo na sociálnej sieti množstvo ľudí. „Toto nepochopím! Ustúpiť vodičom? Polícia rezignovala? To kde sme? Všetkých by som pokutoval,“ reagoval jeden z nich. Iný napísal: „Mali vydržať, ľudia by si časom zvykli, a aspoň prvých pár dni tam nasadiť dopravákov, nech na to dohliadajú a dohovárajú tým, čo to prehliadli. A dať tam značku, ktorá upozorňuje na zmenu organizácie dopravy.“

Polícia chce vyskúšať signalizáciu znova. „Krajský dopravný inšpektorát chce nájsť optimálne riešenie spustenia skúšobnej a následne plnej prevádzky svetelnej signalizácie z Mládežníckej ulice,“ reagovala policajná hovorkyňa. Polícia pripúšťa, že semafory budú fungovať „len na výzvu“ alebo v rannej dopravnej špičke. Zároveň žiada kompetentných, aby o spustení semaforov na tomto úseku v dostatočnom predstihu pomocou médií informovali vodičov.

Zvolenská samospráva počítala, že situáciu na križovatke bude sledovať a vyhodnocovať dva týždne. Lučeneckou cestou prejde denne 24-tisíc vozidiel, Mládežníckou ulicou, ktorá sa na ňu napája, zhruba 3,5 tisíca.

Rekonštrukcia úseku Lučeneckej cesty bola súčasťou výstavby mimoúrovňovej križovatky v Neresnici. Náklady na prestavbu stáli takmer 7,5 milióna eur a boli financované z eurofondov. Pre obyvateľov sídliska Sekier mali znamenať bezpečnejšiu a plynulejšiu jazdu bez dopravnej zápchy v čase dopravných špičiek.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Zvolen #chaos #križovatka