Rušňovodič RegioJetu pri Bytči takmer zavinil zrážku so štátnym rýchlikom

Na Slovensku sa zrejme vinou rušňovodiča súkromného dopravcu RegioJet z českej skupiny Student Agency takmer zrazili dva vlaky. Tvrdí to spoločnosť ŽSR, ktorá spravuje železničnú infraštruktúru.

30.03.2015 14:05
Vozne spoločnosti RegioJet Foto: ,
Rušňovodiča RegioJetu, ktorý takmer zavinil zrážku s rýchlikom, už postavili mimo službu. /Ilustračné foto/
debata (46)

Incident, ku ktorému došlo v nedeľu večer pri Bytči, si našťastie nevyžiadal žiadnych zranených. Expresný spoj RegioJetu na linke z Košíc do Bratislavy podľa ŽSR v úseku, kde kvôli rekonštrukcii trate jazdia súpravy len po jednej koľaji, prešiel odchodové návestidlo, ktoré zakazovalo ďalšiu jazdu. Išiel tak oproti rýchliku štátneho dopravcu ZSSK, ktorý sa pohyboval nízkou rýchlosťou. K zrážke nedošlo, obe súpravy zastavili asi dvesto metrov od seba.

Vlak RegioJetu pri incidente tiež poškodil výhybku. Z toho dôvodu bola vlaková doprava na hlavnej trati medzi Bratislavou a Košicami tri hodiny paralyzovaná, obnoviť sa ju podarilo necelú hodinu pred polnocou. Z tohto dôvodu meškalo desať vlakov, cestujúci mohli využiť aj náhradnú autobusovú dopravu.

RegioJet v reakcii na incident uviedol, že rušňovodiča postavil RegioJet mimo službu a že cestujúcim v spomínanom vlaku vrátila cestovné. Podľa informačného systému ŽSR expresný spoj RegioJetu dorazil do Bratislavy s vyše trojhodinovým meškaním.

Expresnými vlakmi medzi Bratislavou a Košicami konkuruje RegioJet vlakom InterCity, ktoré na trati prevádzku ZSSK. Štátny dopravca minulý týždeň oznámil, že kvôli údajnej cenovej vojne RegioJetu od polovice apríla obmedzí počet svojich vlakových spojov. Na druhej strane sú zase súkromné vlaky v nevýhode, pretože u nich neplatí cestovné zdarma, ktoré vybraným skupinám obyvateľstva garantuje vláda Roberta Fica.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #RegioJet #rýchlik