Kríza v Žiline pre primárku. Riaditeľ ponúkol lekárom okamžitý odchod

Dokáže fungovať interné oddelenie v žilinskej nemocnici bez trinástich lekárov? Poverený riaditeľ nemocnice Pavol Drugaj im totiž ponúkol, že ak chcú, môžu v práci skončiť okamžite.

31.03.2015 09:23 , aktualizované: 19:13
Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina Foto:
Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) Žilina.
debata (206)

Odôvodňuje to tým, že na oddelení vznikli dva tábory a tie majú rozdielny názor na poverenú primárku. Minister zdravotníctva Viliam Čislák v súvislosti s požiadavkami lekárov hovorí o vyhrážaní.

Dohoda medzi vedením žilinskej nemocnice a odbormi mala byť známa v utorok. Odborári zastupujú 13 lekárov a 64 sestier, ktorí dali výpovede pre neúnosné podmienky na štyroch oddeleniach. Namiesto toho riaditeľ lekárov prekvapil. Ponúkol im, že ak chcú, môžu skončiť okamžite. Odôvodnil to upokojením situácie na oddelení, ktoré je podľa neho rozdelené na dve skupiny – za poverenú primárku a proti nej.

„Takže aby nevznikali trenice medzi týmito dvoma skupinami, tak som navrhol týmto lekárom, ak chcú, je to na ich vôli, že môžu rozviazať pracovný pomer dohodou,“ uviedol Drugaj s tým, že lekári majú stále možnosť požiadať o späťvzatie týchto výpovedí. "V tejto chvíli neviem povedať, či toto späťvzatie budeme akceptovať. Je to zase na individuálnych rokovaniach,“ dodal riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina. Potvrdil, že poverená primárka má jeho dôveru a vie zabezpečiť chod oddelenia aj bez týchto lekárov. Podľa neho na oddelení pracuje 37 lekárov vrátane ambulantných.

Lekári podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského okamžité výpovede nepodpísali, chcú nechať dobehnúť tie pôvodné, v ktorých im do konca apríla beží výpovedná lehota. „Dokáže riaditeľ nemocnice spraviť skutočne len jedinú vec pre interné oddelenie, a to prepustiť 13 lekárov oddelenia, ktorí svojimi výpoveďami upozornili na neúnosnú situáciu pacientov interného oddelenia žilinskej nemocnice? A to napriek ministerskej analýze, ktorá potvrdila potrebu navýšenia lôžok, a napriek záverom hygienickej kontroly, ktorá potvrdila všetky body sťažnosti týchto lekárov, a napriek minulotýždňovým vyjadreniam pána ministra,“ zhodnotil najnovší vývoj v Žiline Visolajský.

 ,,Som naozaj nemilo prekvapený situáciou v Žiline. V piatok sme odchádzali s podpísanou dohodou a v pondelok prišlo ďalších jedenásť požiadaviek zo strany sestier. A tiež nové požiadavky zo strany lekárov, ktoré už naozaj hraničia s vyhrážaním sa. Zároveň som prijal výzvu interného oddelenia, kde sa nového vedenia zastáva väčšina zamestnancov a poburujú ich kroky lekárov vo výpovedi,“ reagoval na situáciu minister zdravotníctva Viliam Čislák. Visolajský však tvrdí, že žiadne nové požiadavky nemali. Podľa neho platia tie, o ktorých hovorili minulý piatok. Medzi ne patrí rekonštrukcia interného oddelenia, navýšenie počtu postelí a výberové konanie na funkciu primára.

K zdravotným sestrám, ktoré tiež podali protestné výpovede, sa riaditeľ správal inak. Sľúbil im, že do 16. apríla pripraví konkrétne riešenia. Podľa Drugaja ich sťažnosti na neúnosné nadčasy sú legitímne.

64 sestier zo štyroch oddelení dalo výpovede, pretože nemocnica dlhodobo neriešila narastajúce nadčasy. Tiež upozorňovali na vysoký počet pacientov na jednu sestru. Predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká tak optimistická ako riaditeľ po v utorku nie je. Tvrdí, že riešenia sa nedozvedeli. „Sestry nedostali nič v konkrétnej podobe, a preto výpovede trvajú. Dohodli sme sa teraz na 16. apríla s tým, že už budú konkrétne vízie, konkrétne predstavy vedenia, čo ponúknu sestrám. Ku dnešnému dňu to nie je,“ povedala v utorok Kavecká.

Podľa riaditeľa jeho tím teraz bude analyzovať situáciu na kritických oddeleniach. Konkrétne kroky chce predstaviť o dva týždne. So sestrami plánuje rokovať aj individuálne.

Problémy v žilinskej nemocnici trvajú už od konca februára, keď dalo výpovede 13 lekárov z interného oddelenia. Takto chceli upozorniť na neúnosnú situáciu a nedôstojné podmienky pre hospitalizovaných pacientov, ktorých ležalo na oddelení viac, ako bola kapacita. Neskôr výpovede podali aj sestry z centrálnej JIS, z oddelenia ARO, traumatologickej a internej jednotky intenzívnej starostlivosti (64 sestier). O kríze v nemocnici bol dva razy rokovať aj minister zdravotníctva. Postupne muselo svoje posty opustiť takmer celé vedenie nemocnice – riaditeľ, námestníčka pre ošetrovateľstvo i námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť, okrem ekonomického námestníka Pavla Drugaja, ktorý bol poverený vedením nemocnice.

© Autorské práva vyhradené

206 debata chyba
Viac na túto tému: #žilinská nemocnica #lekári #výpovede