Procházka vyzval prokuratúru, aby zverejnila celú Matovičovu nahrávku

Šéf strany Sieť Radoslav Procházka vyzval prokuratúru, aby zverejnila celý prepis rozhovoru medzi ním a šéfom OĽaNO Igorom Matovičom, ktorý ho viní, že sa snažil vybaviť financovanie inzercie v Matovičových novinách v hotovosti bez dokladu.

31.03.2015 14:16 , aktualizované: 14:57
Radoslav Procházka Foto: ,
Predseda strany Sieť Radoslav Procházka
debata (73)

Procházka tvrdí, že ak sa má za celým prípadom urobiť bodka, nedá sa tak spraviť bez toho, aby si ľudia sami urobili úsudok. Pripomenul, že zo zverejnenia nemá žiadne obavy, pretože v doteraz nezverejnenej časti nahrávky na otázku, či bude po prezidentských voľbách niekomu niečo dlžný, jednoznačne odpovedal, že nie.

„Urobil som chybu, že som ten rozhovor viedol. Mrzí ma to," povedal Procházka o rozhovore s Matovičom v relácii televízie TA3 Téma dňa. Súhlas na zverejnenie celej nahrávky platí podľa Procházku pre kohokoľvek. „Záleží mi na tom, aby sme sa zvyšný rok mohli sústrediť na robotu pre ľudí, na prípravu plánu, ktorý už dnes má jasné kontúry,“ uzavrel.

Matovič i prokuratúra výzvu odmietli

Predseda opozičnej strany OĽaNO Igor Matovič Procházkovu výzvu odmietol s tým, že nahrávku má momentálne v rukách Národná kriminálna agentúra a skúma jej pravosť. „Kým nebude ukončené vyšetrovanie, celú nahrávku s zverejňovať nebudem,“ uviedol šéf OĽaNO.

Zverejnením nahrávky by Matovič podľa vlastných slov maril vyšetrovanie a úmyselne porušil zákon. Líder obyčajných ľudí si chce počkať na výsledky expertízy, ktorá má potvrdiť pravosť nahrávky. Matovič nahrávku nechce zverejniť aj preto, lebo nechce vyjsť v ústrety Procházkovej stratégii.

Predseda OĽaNO Igor Matovič tvrdí, že nahrávku... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Igor Matovič Predseda OĽaNO Igor Matovič tvrdí, že nahrávku nezverejní, kým sa neskončí vyšetrovanie.

„Po desiatich mesiacoch sa had prestal krútiť. Odpoveď je jednoduchá, minulý týždeň si strana Sieť najala nových spindoktorov,“ konštatoval Matovič. Procházka podľa neho vyzval prokuratúru na zverejnenie nahrávky preto, lebo mu tento krok poradili poradcovia, aby sa tejto témy zbavil. „Boja sa, že by bola celá nahrávka zverejnená pred voľbami,“ dodal predseda OĽaNO. Matovič zároveň dal verejný prísľub, že po ukončení vyšetrovania nahrávku zverejní. "Najneskôr do termínu volieb,“ uzavrel.

Úrad špeciálnej prokuratúry nezverejní nahrávku rozhovoru Radoslava Procházku s Igorom Matovičom. „Zverejnenie dôkazných prostriedkov, v tomto prípade nahrávky, zadováženej v prebiehajúcom prípravnom konaní, nemá oporu v zákone. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa nebudeme k veci podrobnejšie vyjadrovať,“ uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Matovič v júni minulého roka, tri mesiace po prezidentských voľbách, informoval verejnosť, že Procházka ako prezidentský kandidát chcel vo februári 2013 umiestniť časť inzercie v jeho novinách bez dokladov. Procházku Matovič vyzval absolvovať test na detektore lži. Hoci Matovič najprv tvrdil, že o rozhovore s Procházkom nemá žiaden dôkaz, neskôr priznal, že si celý rozhovor nahral a časť rozhovoru nakoniec unikla do médií. Záznam okrem častí rozhovoru s Procházkom obsahoval aj komentáre Igora Matoviča, Matovič vravel, že video mu ukradli.

Polícia začala v súvislosti s nahrávkou trestné stíhanie v septembri, neskôr vyšetrovanie zastavila. V novembri obvinil Procházku prokurátor Generálnej prokuratúry pre zločin skrátenia dane a poistného v štádiu prípravy.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #kampaň #Radoslav Procházka #Igor Matovič #nahrávka